UE schimba regulile asigurarilor

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 09:02
1221 citiri
UE schimba regulile asigurarilor

Uniunea Europeana a adoptat noi reguli privind piata asigurarilor, pentru a reduce riscurile si a proteja mai bine clientii.

Legea, adoptata, miercuri, de Parlamentul European, va schimba semnificativ modul in care societatile de asigurari isi vor gestiona finantele, pentru a se asigura ca pot acoperi pierderile.

Asemenea regulilor bancare Basel II, masura Solvency II (Solventa II) va masura capacitatea fiecarui asigurator de a face fata pierderilor, scrie Bloomberg. De asemenea, va armoniza standardele institutiilor de supraveghere in acest domeniu din cele 27 de state membre si va incuraja cooperarea intre acestea.

Atat expertii din industrie, cat si companiile estimeaza ca noile reguli vor duce la o consolidare pe piata asigurarilor. De asemenea, avand in vedere noile restrictii impuse pentru rata de risc acceptata la investirea capitalului, specialistii sunt de parere ca vor fi mai bine protejati clientii, potrivit Financial Times.

Noile reglementari vor intra in vigoare in 2012, pana atunci, toate companiile de asigurari avand obligatia de a-si modifica operatiunile pentru a se conforma legii.

Potrivit estimarilor Comisiei Europene, schimbarile ar putea costa pana in trei miliarde de euro. Insa economistii sunt de parere ca aceste investitii vor fi recuperate de companii in urma gestionarii mai eficiente a fondurilor.

Reprezentantii guvernelor fiecarei tari membre au aprobat proiectul de lege luna trecuta. In cadrul negocierilor, s-a renuntat la asa numitul regim al "grupului de sprijin", care prevedea ca institutiile de supraveghere din tara unde erau inregistrate firmele mama sa fie responsabile pentru redistribuirea capitalului la nivel de grup, adica si in subsidiarele din alte tari.

Desi aceasta propunere era sustinuta de asiguratorii importanti, precum Aviva si Axa, a fost respinsa de reprezentantii din tarile mai mici, de teama de a nu fi deveni "sclavii" tarilor mari, precum Franta, Marea Britanie si Germania, unde isi au sediul principal majoritatea societatilor de asigurare din Europa. Propunerea va fi analizata, din nou, in 2015, la trei ani dupa ce Solvency II va intra in vigoare.

Parlamentul European a discutat si o noua lege privind agentiile de rating, ce va fi votata joi. Astfel, acest sector, dominat de doar trei grupuri - Standard & Poor’s, Moody’s si Fitch - va fi supravegheat mai atent, fiind pentru prima data cand vor exista reglementari in acest domeniu.

Agentiile de rating au fost acuzate, de multi analisti economici si politicieni, de faptul ca au contribuit la criza financiara, pentru ca nu au informat corect companiile in privinta riscurilor de investitii.

#asigurari, #clienti, #pierderi, #rating, #reguli, #riscuri, #ue , #stiri Standard Poor s