Taierea dobanzii de catre FED aduce scaderi pe Wall Street

Joi, 30 Octombrie 2008, ora 11:12
1041 citiri
Taierea dobanzii de catre FED aduce scaderi pe Wall Street

Asa cum se asteptau investitorii, FED a anuntat taierea dobanzii de referinta cu o jumatate de punct procentual, ajungand la 1%, un nivel mai redus fiind inregistrat in 2003-2004. Cu toate acestea, cotatiile pe Wall Street nu au urcat miercuri, asa cum poate mai sperau unii investitori. Inainte de anuntul FED, cotatiile erau pozitive, ca dupa aceea sa inceapa sa scada. Explicatia consta in faptul ca multi dintre investitori si-au marcat profiturile inregistrate marti, cand Wall Street-ul a avut una dintre cele mai bune zile din istorie. Cresterile au fost datorate anticiparii masurii de taiere a dobanzii de referinta de catre FED. Miercuri insa, crunta realitate economica i-a asigurat ca euforia nu putea avea viata lunga. Indicele industrial Dow Jones a scazut cu 0,82% coborand sub pragul de 9,000 de puncte cu 10 puncte.


Scaderea a fost pusa de analisti pe seama faptului ca actiunile intreprinse de guvern nu vor fi suficiente pentru a evita o recesiune prelungita si adanca. Miercuri si indicele Standard & Poor's 500 s-a depreciat cu 1,11%, ajungand la 930,09 puncte. Indicele Nasdaq s-a apreciat insa cu 0,47%, reprezentand 7,74 puncte, inchizand sedinta de tranzactionare la 1.657,21 puncte. De altfel, actiunile americane au scazut in ultimele minute ale sedinteide tranzactionare de miercuri, dupa ce CEO de la General Electric a anuntat ca marea companie va obtine acelasi profit ca cel din 2008. Actiunile General Electric au pierdut 1,49% din valoare.


Analistii AP sunt de parere ca reducerea dobanzii de referinta nu va servi ca panaceu pentru depasirea crizei creditelor. In timp ce scopul este de a incuraja bancile sa reinceapa sa imprumute din nou, institutiile financiare sunt sceptice in ce priveste extinderea de noi imprumuturi datorita marilor pierderi pe care le-au inregistrat in cazul creditelor ipotecare neperformante, comenteaza analistii AP.