Standard & Poor's a redus ratingul KazMunayGas

Marti, 07 Iulie 2009, ora 14:53
1402 citiri
Standard & Poor's a redus ratingul KazMunayGas

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a redus marti ratingul creditelor pe termen lung ale companiei kahaze de petrol si gaze naturale JSC NC KazMunayGas (KMG) de la 'BBB-' la 'BB+', cu perspectiva stabila, conform unui comunicat emis de companie, preluat de NewsIn.

In acelasi timp, agentia a retras ratingurile companiei kazahe de sub monitorizare, unde au fost plasate cu pespectiva negativa in luna iunie.

"Decizia reflecta analiza profilului de creditare a companiei KMG, stabilit la nivelul 'B+', precum si opinia noastra, conform careia exista o posibilitate foarte mare pentru ca guvernul sa acorde sprijin companiei", a declarat analistul Standard & Poor's, Andrey Nikolaev.

Conform raportului financiar anual al subsidiarei JSC KazMunaiGas Exploration Production a KMG, companiile ce fac parte din grup trebuie, conform legislatiei kazahe, sa isi pastreze majoritatea activelor financiare in banci nationale.

In concordanta cu criteriile S&P privind companiile care au legaturi puternice cu guvernul, opinia agentiei ca statul va continua sa sprijine KazMunaiGaz se bazeaza pe faptul ca grupul are un rol esential in economia tarii, ca cel mai mare exportator, platitor de taxe si instrument cheie al guvernului pentru expansiunea in industria petrolului si gazelor naturale.

De asemenea, grupul mentine legaturi stranse cu guvernul, care detine 100% din capitalul acestuia si care cere companiilor grupului sa aiba depozite in bancile din tara.

Ratingul 'B+' privind profilul de creditare reflecta opinia agentiei ca profilul de afaceri al grupului este unul "corect", in timp ce profilul privind riscurile financiare este unul "agresiv".

Astfel, KazMunayGas va continua sa beneficieze de sprijinul guvernului si isi va mentine profilul de creditare in categoria 'B'.

Decizia vine dupa ce agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat in 3 iulie ratingurile datoriilor pe termen lung in moneda straina si nationala la 'BBB-', respectiv 'BBB', si ratingul 'F3' al datoriei pe termen scurt in moneda straina al KazMunayGas.

Unii economisti, inclusiv cei ai Fondului Monetar International (FMI), estimeaza ca economia Kazahstanului va scadea in 2009 pentru prima oara in ultimii 10 ani, dupa ce produsul intern brut (PIB) a scazut cu 2,2% in primul trimestru.

Statul, bogat in resurse naturale, a fost grav afectat de criza economica globala. Guvernul este ingrijorat din cauza unor posibile tensiuni sociale, in contextul scaderii veniturilor.

Estimarea oficiala privind crestere economica din 2009 este de 1%.

Economia tarii a urcat cu 3,2% in 2008, dupa ce a crescut in medie cu 10%, intre 2000 si 2007, datorita scumpirii petrolului si metalelor, principalele marfuri de export ale tarii.

Criza financiara a accentuat diferentele in cadrul clasei conducatoare a tarii si a declansat un sir de investigatii si arestari in cadrul guvernului si sectoarelor industriale.

KazMunayGas a ajuns sa controleze in totalitate The Rompetrol Group dupa ce omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut participatia de 25% pe care o mai detinea din compania petroliera romaneasca. 

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#capital, #companie, #credite, #gaze, #petrol, #rating , #stiri Standard Poor s