Standard & Poor's a coborat ratingul The Rompetrol Group

Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 17:35
1397 citiri
Standard & Poor's a coborat ratingul The Rompetrol Group

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat miercuri ca a coborat ratingul creditelor pe termen lung al The Rompetrol Group (TRG) de la 'B+' la 'B', cu perspectiva negativa, dupa ce ratingul companiei mama KazMunayGaz a fost pus sub monitorizare cu implicatie negativa, potrivit Newsin.

"Reducerea ratingului si plasarea sub monitorizare cu perspectiva negativa a Rompetrol reflecta ingrijorarile noastre legate de abilitatea si flexibilitatea actionarului majoritar, grupul kazah KazMunayGaz (KMG), de a oferi lichiditate in cazul in care Rompetrol ar avea nevoie", a declarat un analist al Standard & Poor's, Elad Jelasko.

Ratingul Rompetrol depinde in continuare de sprijinul obtinut din partea companiei mama KMG, avand in vedere ca firma nu se afla intr-o pozitie foarte favorabila din punct de vedere al creditarii.

Increderea S&P in abilitatea companiei-mama de a sustine Rompetrol a scazut considerabil, insa agentia de rating ia in calcul faptul ca grupul kazah a investit o suma importanta in companie si a oferit intre timp ajutor suplimentar prin imprumuturi si termeni mai putini restrictivi in ceea ce priveste platile pentru livrarile de petrol.

Agentia de evaluare considera ca Rompetrol se confrunta cu provocari variate in 2009. Acestea includ un mediu mai dur in sistemul romanesc de rafinare, o pozitie foarte slaba in ceea ce priveste lichiditatile si nevoia de refinantare pentru datoriile pe termen scurt, precum si cheltuielile de capital de 90 milioane dolari, programate pentru 2009.

"Credem ca rezolvarea acestora va depinde intr-un anumit grad de sprijinul companiei-mama", se arata in comunicat. Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat marti ca a pus sub observatie ratingul corporativ pe termen lung 'BBB-' al companiei kazahe KazMunayGas (KMG), cu implicatii negative.

Standard & Poor's va lua pana la sfarsitul lunii iulie o decizie in ceea ce priveste ratingul Rompetrol, dupa ce se va lua o decizie referitoare la sprijinul oferit de compania-mama KazMunayGaz, a anuntat un analist al agentiei.

De asemenea, va fi evaluata si calitatea creditelor Rompetrol. In functie de aceasta evaluare, o coborare cu una sau mai multe trepte este posibila.

Agentia de evaluare Fitch a anuntat, recent, ca a coborat ratingul The Rompetrol Group pentru imprumuturi in valuta pe termen lung de la 'B+' la 'B', cu perspectiva negativa, motivand decizia prin rezultatele sub asteptari din operatiuni, ce nu acopera integral costul datoriei ridicate.

KazMunayGas a raportat depozite considerabile la bancile locale, in special Halyk Savings Bank of Kazakhstan (B+/Negativ/B) si Kazkommertsbank (B/Negativ/C).

Agentia de rating estimeaza ca nivelul lichiditatii si calitatea activelor detinute de aceste banci sunt in continuare sub presiune iar flexibilitatea KazMunayGaz si a subsidiarelor sale de a administra aceste depozite ar putea fi limitata, un exemplu in acest sens fiind nevoia companiei de a atrage fonduri pentru a finanta achizitia recenta a companiei MangistauMunaiGas, in ciuda faptului ca a raportat detinerea unor rezerve considerabile de bani.

KazMunayGaz, companie detinuta de stat, are o participatie majoritara in cadrul diviziei KMG E&P, listata la bursa din Londra, si pachetul majoritar de actiuni al The Rompetrol Group. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#kazmunaygaz, #negativa, #perspectiva, #rating, #rompetrol , #stiri Standard Poor s