Sectorul SIF s-a prabusit cu 10%, odata ce planul Paulson nu a calmat temerile din sectorul bancar

Luni, 06 Octombrie 2008, ora 17:41
1159 citiri
Sectorul SIF s-a prabusit cu 10%, odata ce planul Paulson nu a calmat temerile din sectorul bancar

Sectorul societatilor de investitii financiare (SIF) s-a prabusit cu 10% in sedinta de luni a Bursei de la Bucuresti, in contextul in care temerile din sectorul financiar-bancar s-au accentuat pe pietele din Europa, iar adoptarea planului Paulson nu a reusit sa calmeze investitorii. "Am avut o sedinta de panica pe BVB, corelata cu evolutia burselor americane care, imediat dupa adoptarea planului de salvare a sistemului financiar, au picat. Totodata, atat pietele europene, cat si cea de la Bucuresti, crescusera in sedintele precedente, anticipand ca odata cu adoptarea planului pietele vor reveni", a declarat pentru NewsIn Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest.


Camera Reprezentantilor a adoptat vineri planul de salvare a sistemului financiar, in valoare de 700 miliarde de dolari, cu 263 voturi pentru si 171 impotriva, dupa ce il respinsese initial luni.


Respingerea proiectului initial in Camera Reprezentantilor provocase caderea puternica a indicelui Dow Jones si a burselor din intreaga lume, inclusiv a celei de a Bucuresti.


Miercuri, Senatul a adoptat o versiune modificata a legii, adaugand deduceri fiscale si cresterea limitei de garantare a depozitelor, in speranta de a atrage mai multe voturi.


"Cu toate acestea, anticiparile investitorilor nu au fost conforme cu ce s-a intamplat in Statele Unite dupa votul din Camera Reprezentantilor, scaderea fiind abrupta tocmai din cauza ca bursele crescusera initial in asteptarea planului", a mai spus Gabriel Aldea.


Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a scazut puternic, vineri, - cu 157,47 puncte, adica 1,50% - pentru a incheia la nivelul de 10.325,38 puncte. Indicele reprezentativ pentru cele mai mari 500 de companii listate la bursa in Statele Unite (Standard & Poor's 500) a coborat cu 15,05 puncte, sau 1,35%, pana la 1.099,23 puncte, iar indicele Nasdaq Composite a pierdut 29,33 de puncte, insemnand 1,48%, pana la 1.947,39 puncte.


"In prezent, investitorii si-au indreptat atentia catre indicatorii macroeconomici, in special din economia Statelor Unite, dar si din zona euro. Astfel, indicatorii din piata muncii din Statele Unite au fost negativi, inrautatirea fata de luna anterioara fiind mult mai vizibila", explica Aldea


"Urmatorul val de scaderi ar putea afecta titlurile companiilor care nu sunt din sectorul financiar, cel mai probabil cele din sectorul de consum, in conditiile in care pana acum s-au depreciat actiunile din sectorul financiar", apreciaza brokerul de la Intercapital Invest.


De asemenea, sunt si iesiri de capital de pe pietele emergente cum e si cea romaneasca, presiune care se simte si in piata valutara pe toate monedele din zona.


Bursele europene se prabuseau, dupa ce problemele din sectorul bancar s-au accentuat


Actiunile de pe bursele europene scadeau puternic la ora inchiderii Bursei de la Bucuresti, in conditiile in care criza din sectorul financiar s-a adancit, fortand guvernele salveze banci importante si sa protejeze depozitele populatiei.


Astfel, indicele bursei londoneze, FTSE,   scadea accentuat, cu 4,92%, pana la 4.735,34 de puncte, cel al pietei germane, DAX, cobora cu 4,99%, la 5.507,58 puncte, in vreme ce indicele Bursei din Paris, CAC40, pierdea cel mai mult -5,47% - pana la nivelul de 3.857,38 puncte.


Inca din deschidere, bursele europene inregistrau scaderi puternice, urmand tendinta celor asiatice, in contextul in care adoptarea planului Paulson de catre Camera Reprezentantilor din Statele Unite nu a calmat investitorii.


Bursa din Viena se prabusea cu 8% in prima parte a sedintei de luni, pe fondul ieftinirii titlurilor din sectorul financiar, in contextul in care ingrijorarile legate de sistemul bancar mondial s-au extins in pietele europene. Actiunile cu cele mai puternice deprecieri de pe bursa vieneza erau cele Erste Bank, in scadere cu 12,6% si cele ale Raiffeisen International, care pierdeau 10,7%.


Totodata, luni au venit alte stiri care sa inflameze si mai mult temerile din sectorul financiar. Astfel, banca franceza BNP Paribas va cumpara o participatie de 75% din afacerile Fortis, ca parte a unei intelegeri in care statul belgian va primi actiuni BNP Paribas, iar banca germana Hypo Real Estate Holding AG va primi un ajutor financiar total de 50 miliarde euro (68 miliarde dolari) din partea guvernului german si a mai multor banci si companii de asigurari, dupa ce initial se estima un ajutor de 35 miliarde euro.


Sectorul SIF a avut cel mai mult de suferit pe Bursa de la Bucuresti


Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras cea mai mare lichiditate in sedinta de luni, de 5,39 milioane lei, iar pretul lor a scazut puternic, cu 10,27%, la 1,31 lei, in timp ce cotatia titlurilor SIF Transilvania (SIF3) a cazut cu 11,27%, pana la 0,63 lei, in urma unor schimburi de 3,1 milioane lei.


Actiunile SIF Moldova (SIF2) s-au prabusit cu 11,54%,  la pretul de 1,15 lei, pe o lichiditate de 2,93 milioane lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni BRD SocGen (BRD) au insumat 2,53 milioane lei, iar titlurile s-au depreciat cu 8,77%, pana la 10,40 lei.


Pretul titlurilor SIF Muntenia (SIF4) a coborat cu 10,38%, ajungand la 0,82 lei, pe fondul unor schimburi de 1,93 milioane lei, iar actiunile Erste Bank (EBS) au atras o lichiditate de 1,89 milioane lei, si s-au ieftinit cu 2,87%, pana la 132,10 lei.


Schimburile cu actiuni Petrom (SNP) au insumat 1,38 milioane lei, iar cotatia a coborat cu 5,20%, ajungand la 0,31 lei, in timp ce titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut 9,09%, ajungand la 1,20 lei, pe o lichiditate de 1,23 milioane lei.


Titlurile Azomures (AZO) s-au ieftinit puternic, cu 14,95%, la pretul de 0,347 lei, pe o lichiditate de 806.540 lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni Banca Comerciala Carpatica (BCC) au insumat 733.017 lei, iar titlurile s-au apreciat cu 0,39%, pana la 0,26 lei.


Pe sectorul instrumentelor financiare cu venit fix a fost realizata o tranzactie in valoare de 4.900 lei, cu 50 de obligatiuni emise de Banca Comerciala Romana.  Titlurile au fost transferate la pretul de 95,50 lei.


Pe piata derivatelor (futures) de la BVB au fost incheiate 37 de contracte la termen, in valoare totala de 90.900 lei. Astfel investitorii estimeaza ca moneda euro va ajunge la 3,95 lei in decembrie, in crestere cu 0,10 lei. Derivatele pe actiuni SIF Oltenia au fost cotate la 1,46 lei pentru scadenta decembrie, in scadere cu 0,02 lei, iar cele pe actiuni SIF Moldova au fost cotate la 1,28 lei, in coborare cu 0,02 lei.