Agentiile de rating au revenit in prim planul economiei mondiale, pe fondul unor decizii si anunturi recente, rolul lor fiind contestat, din nou, de multi economisti.
Ratingul de tara al Greciei a fost redus la nivelul CCC de catre agentia Fitch, ceea ce implica un risc substantial de intrare in incapacitate de plata, in timp ce toate agentiile ameninta Statele Unite cu scaderea ratingul AAA (cel mai mare posibil), din cauza certurilor dintre Congres si presedintie privind ridicarea plafonului de indatorare.
Astfel, oficialii Fitch au anuntat ca, daca nu va fi majorat plafonul de indatorare pana la data limita de 2 august, ratingul SUA va fi redus la B+, in cazul neefectuarii platii oricarei dobanzi pentru obligatiunile Trezoreriei.
De asemenea, oficialii Standard & Poor's si Moody's au anuntat ca iau in considerare reducerea ratingului Statelor Unite, in cazul in care nu se va ajunge la un consens in privinta plafonului de indatorare.
In acelasi timp, o agentie mai putin cunoscuta, Egan-Jones, a trecut deja la fapte, reducand ratingul SUA cu o treapta, pana la AA+, citand nivelul mare al datoriilor in comparatie cu alte state si nesiguranta politica.
Cum pot aceste schimbari sa influenteze economia europeana si, mai ales, pe cea din Romania? Potrivit analistului economic Aurelian Dochia, scaderea ratingului unor alte tari ar putea fi, de fapt, o veste buna pentru noi.
"Avand in vedere faptul ca ratingurile pentru Romania au inceput sa se imbunatateasca, ar trebui sa se vada un avantaj comparativ intre tari. Romania ar trebui sa devina mai atractiva, din punct de vedere investitional, decat tarile cu perspectiva de rating negativa", a explicat Dochia, pentru Ziare.com.
Citeste mai multe pe Ziare.com.