Scaderea indicatorilor macroeconomici diminueaza apetitul investitorilor pentru piata de capital romaneasca

Marti, 18 Decembrie 2007, ora 13:39
1241 citiri
Scaderea indicatorilor macroeconomici diminueaza apetitul investitorilor pentru piata de capital romaneasca

Declinul principalilor indicatori macroeconomici a condus la o scadere a apetitului investitorilor fata de piata de capital romaneasca, avertizeaza analistii de la East Capital.

Volumul mediu tranzactionat in noiembrie a fost de 14,2 milioane euro, fata de 22,8 milioane euro in luna iulie, a precizat, intr-un comunicat, Marcus Svedberg, economist sef la East Capital.

Indicatorii macroeconomici din Romania au inceput sa arate semne de deteriorare in ultimele luni. Deficitul de cont curent s-a accentuat si a avut o crestere anuala de 87 procente in primele opt luni din 2007 fata de perioada similara a anului 2006, intrucat importurile masive au continuat sa mareasca puternic deficitul comercial.

La inceputul lunii noiembrie, Standard & Poor's a coborat perspectiva ratingului de tara de la 'stabil' la 'negativ'. in acelasi timp, BNR a majorat prognoza de inflatie pentru 2007 la 5,7 la suta, fata de plafonul de cinci la suta stabilit initial.

In acelasi timp, analistii de la East Capital atrag atentia asupra inflatiei in intreaga regiune.

"Perioada hiper-inflatiei este demult apusa in toata Europa de Est, insa cresterea preturilor din ultima perioada ridica noi semne de intrebare privind nivelul inflatiei in zona. Desi recentele presiuni inflationiste sunt problematice, e important sa facem diferenta intre socurile inflationiste pe termen scurt si, respectiv, trendul general al inflatiei pe termen lung. Previziunile privind inflatia in 2008 nu sunt omogene in ceea ce priveste Europa de Sud-Est si ne asteptam ca inflatia sa inceapa a creste din nou in unele tari, in timp ce va continua sa scada in altele", a spus Marcus Svedberg.

Recenta crestere a inflatiei in Europa de Est este in principal un efect al majorarii preturilor la alimente si energie, ceea ce economistii definesc drept un soc temporar al preturilor. Cresterile preturilor la energie nu sunt ceva nou, intrucat pretul petrolului a crescut constant catre nivelul de 100 dolari barilul, comparativ cu media anului 2006 de 65 dolari barilul.

Potrivit East Capital, cresterea rapida a preturilor alimentelor este insa mult mai recenta si are un impact mai direct asupra inflatiei.

'Cresterile temporare de preturi pe care le vedem astazi sunt problematice pe termen scurt, dar nu sunt neaparat mari obstacole pe termen lung, atat timp cat actualele preturi mari ale energiei si materiilor prime alimentare vor scadea. Nici faptul ca unele guverne cheltuiesc mai mult in anii electorali nu este un motiv de ingrijorare, cu conditia ca acest lucru sa nu le scape efectiv din maini. Este important sa ne amintim ca toate tarile din Europa de Est au facut progrese remarcabile in reducerea inflatiei in acelasi timp in care au inregistrat cresteri economice rapide, insa toate aceste state trebuie sa continue lupta pe termen lung impotriva 'fantomei' inflatiei pentru a se putea dezvolta mai departe', a conchis economistul sef al East Capital.

East Capital este o societate independenta de administrare a fondurilor de investitii, specializata in pietele est europene de capital, cu active nete de peste 5,1 miliarde euro (7,3 miliarde dolari) la data de 30 septembrie 2007. Sediul central al companiei se afla in Suedia, la Stockholm, iar birourile regionale sunt localizate in Paris, Tallinn, Moscova, Oslo si Hong Kong.

Principalele fonduri de investitii deschise administrate de East Capital sunt East Capital Russian Fund, East Capital Baltic Fund, East Capital Eastern European Fund, East Capital Balkan Fund si East Capital Turkish Fund. East Capital are o baza de peste 450.000 de clienti, dintre care 25.000 sunt clienti directi, cu o larga diversificare geografica.
Investitiile East Capital in Romania sunt de circa 156 milioane euro (225 milioane dolari). Principalele investitii sunt in Petrom, Impact, Erste Bank si SIF-uri, dar piata romaneasca prezinta un interes sporit pentru companie, mai ales dupa aderarea Romaniei la UE.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.