S&P: Zona euro risca sa intre pentru a treia oara in recesiune, dupa 2008

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 09:40
1243 citiri
S&P: Zona euro risca sa intre pentru a treia oara in recesiune, dupa 2008
Foto: International Business Times

Zona euro risca sa intre in a treia recesiune dupa 2008, in pofida datelor economice recente care au fost peste asteptari, a avertizat marti Jean-Michel Six, economist sef la Standard&Poor's pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), relateaza CNBC.

"Riscurile unei a treia recesiuni au crescut", a declarat Six la Londra, in timpul unei intalniri cu presa.

Zona euro a suferit doua recesiuni, una in 2009 si o alta in 2012-2013.

Six a notat ca redresarea inceputa in al doilea trimestru din 2013 a atins deja nivelul maxim, iar economia va stagna.

"Vom evita probabil o a treia recesiune, dar la limita", a adaugat economistul.

Date publicate vineri au aratat ca economia regiunii a avansat cu doar 0,2% in trimestrul al treilea, in timp ce analistii anticipau o crestere de 0,1%.

Exista in continuare ingrijorari mari legate de soliditatea economica a zonei euro, in special in privinta somajului si a inflatiei extrem de scazute.

Six: Daca BCE nu cumpera obligatiuni guvernamentale, crestre riscul de recesiune

Six a spus ca daca Banca Centrala Europeana (BCE) nu va incepe sa cumpere obligatiuni guvernamentale, riscul de recesiune va fi considerabil.

"BCE a inceput sa cumpere deja obligatiuni acoperite si titluri garantate prin active, dat exista apeluri pentru ca institutia sa achizitioneze si obligatiuni guvernamentale, la fel cum au procedat deja Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite, Banca Angliei si Banca Japoniei.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a reiterat luni angajamentul bancii de a folosi instrumente neconventionale suplimentare, daca va fi cazul, inclusiv achizitii de obligatiuni guvernamentale.

Six anticipeaza, ca scenariu de baza, ca suplimentarea lichiditatilor prin achizitii de obligatiuni guvernamentale va incepe anul viitor.

"Intram intr-un teritoriul periculos, reputatia BCE fiind in joc, pe masura ce institutia isi asuma tot mai multe riscuri. Ma aventurez sa spun ca probabil este necesar", a aratat Six.

Totusi, economistul considera ca este probabil ca zona euro sa evite recesiunea in 2015 si 2016, ajutata de declinul preturilor petrolului.

#zona euro recesiune, #estimari zona euro , #stiri Standard Poor s