S&P retrogradeaza patru banci elene prezente in Romania

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 16:25
1097 citiri
S&P retrogradeaza patru banci elene prezente in Romania

Agentia de evaluare Standard & Poor's (S&P) a retrogradat miercuri ratingurile bancilor elene National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank (EFG), Alpha Bank si Piraeus Bank, cu activitati in Romania, cu trei trepte, la "CCC", categoria "extrem de speculativ", dupa o decizie similara privind Grecia, anunta Mediafax.

Ratingurile pentru credite pe termen lung au fost coborate de la "B" (categoria "speculativ ridicat") la "CCC", cu perspectiva negativa, potrivit unui comunicat al S&P.

Aceasta perspectiva reflecta posibilitatea ca bancile sa fie retrogradate din nou, daca agentia considera ca este probabila intrarea institutiilor financiare respective, conform criteriilor S&P, in incapacitate de plata (default).

Calificativul "CCC" este chiar deasupra categoriei de default cu perspective reduse de recuperare ("CCC-" pana la "C") si cu patru trepte deasupra ratingului "D", ultimul de pe scara de evaluare a S&P, atribuit in situatii de incapacitate de plata. 

Totodata, ratingurile pentru credite pe termen scurt au fost confirmate la "C", iar calificativele pentru instrumente financiare hibride la "CCC-".

Agentia considera ca situatia financiara a celor patru banci este expusa unor riscuri semnificativ crescute din cauza deteriorarii bonitatii Greciei si a perceptiei privind o posibila restructurare a datoriei statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#s&p, #retrogradare banci elene, #banci grecia , #stiri Standard Poor s