S&P mentine ratingul Romaniei la nivel speculativ

Joi, 14 Mai 2009, ora 18:56
1296 citiri
S&P mentine ratingul Romaniei la nivel speculativ

Standard & Poor's a mentinut joi ratingul Romaniei la nivel speculativ (junk), in contextul in care economia tarii a intrat intr-o recesiune grava si somajul se extinde si ar putea depasi nivelul de 11% pana in 2011, arata un comunicat al agentiei de evaluare financiara, informeaza NewsIn.

Perspectiva asociata ratingurilor ramane 'negativa', mai arata comunicatul S&P. In octombrie 2008, Standard & Poor's a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-'.

Decizia agentiei de evaluare financiara a scos Romania din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade", acordate de aceasta agentie.

Moody's este singura din cele trei mari agentii de rating care mai acorda Romaniei rating investitional, dupa ce S&P si Fitch au coborat, in toamna anului trecut, calificativul tarii la nivel speculativ (junk).

"In opinia noastra, economia Romaniei continua sa se confrunte cu riscuri financiare ample, din cauza scaderii abrupte a cererii externe si a ingustarii canalului de creditare comerciala, care si-a lasat amprenta asupra cererii interne", a declarat analistul Marko Mrsnik de la Standard & Poor's.

Prin urmare, economia a intrat intr-o recesiune grava, iar deficitul de cont curent, care a ajuns la 12,5% din produsul intern brut (PIB) in 2008, se ajusteaza si ar putea sa se ingusteze pana la mai putin de 6% din PIB in 2009.

Rezultatul acestor evolutii este o temperare a cresterii salariilor si a inflatiei, desi evolutia acesteia depinde de o posibila continuare a deprecierii cursului valutar.

Somajul se extinde si ar putea depasi nivelul de 11% pana in 2011, desi perspectivele raman nesigure, iar somajul este extrem de sensibil la dinamica de crestere a tarilor vecine mai bogate ale Romaniei.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#s&p, # rating, #Romania, #economie , #stiri Standard Poor s