Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

S&P coboara la 'negativa' perspectiva Transelectrica, dupa retrogradarea Romaniei

S&P coboara la 'negativa' perspectiva Transelectrica, dupa retrogradarea Romaniei

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a redus perspectiva de rating a Transelectrica, companie controlata de stat, de la 'pozitiva' la 'negativa', ca urmare a scaderii ratingurilor de tara a Romaniei, si a mentinut calificativul 'BB+' pentru imprumuturile pe termen lung in lei si valuta. Compania de transport de electricitate Transelectrica este controlata de statul roman, care detine 74% din actiuni.


"Miscarea survine dupa coborarea calificativelor R omaniei si reflecta vulnerabilitatea Transelectrica la o posibila noua inrautatire a conditiilor macroeconomice", afirma Tania Toneva, analist la Standard & Poor's.


Evaluarea Transelectrica facuta de S&P nu ia in considerare niciun fel de sustinere explicita a statului in acordarea calificativelor, care nu au o legatura directa cu ratingurile Romaniei, precizeaza S&P, care adauga ca tine cont de statutul de monopol al companiei pe piata romaneasca, importanta strategica pentru sectorul energetic si faptul ca statul a garantat deja multe din datoriile existente.


Luni, Standard & Poor's a anuntat ca a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-'. Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'.


Decizia scoate Romania din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade" acordate de aceasta agentie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1146 ori