Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

S&P: Caderea Guvernului pune presiuni pe ratingurile Romaniei

S&P: Caderea Guvernului pune presiuni pe ratingurile Romaniei

"Daca situatia politica actuala se transforma intr-un blocaj politic, prin care Guvernul nu-si poate indeplini programul de consolidare economica si fiscala, iar situatia finantelor publice se inrautateste, ratingurile atribuite Romaniei vor fi puse sub noi presiuni de coborare", a declarat pentru NewsIn analistul Standard&Poor's Frank Gill.

S&P si Fitch au coborat, in toamna anului trecut, calificativul Romaniei la nivel speculativ (junk). Moody's este singura din cele trei mari agentii de evaluare financiara care mai acorda Romaniei rating cu recomandare de investitii.

Astfel, la finalul lui octombrie 2008, Standard & Poor's a scazut cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-'. Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'.

In schimb, agentia a mentinut ratingul 'A-3' pentru imprumuturile in lei pe termen scurt. Ratingurile Romaniei au perspectiva negativa.

In noiembrie anul trecut, Fitch a coborat calificativele Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la ‚BBB’ la ‚BB+’, si pentru credite pe termen lung in lei, de la "BBB+" la "BBB-".

Motiunea de cenzura "11 impotriva Romaniei" a fost adoptata marti
, 254 de parlamentari votand pentru, in timp ce 176 au votat impotriva, iar patru voturi au fost anulate, dintr-un total de 448 parlamentari prezenti.

Guvernul nu poate emite ordonante si nu poate initia proiecte de lege in cazul incetarii mandatului, potrivit Constitutiei, in interiorul mandatului interimar, cum se numeste statutul de acum al Executivului, care este de 45 de zile si care expira intre cele doua tururi de scrutin ale prezidentialelor.

De pilda, legea bugetului pe anul viitor nu poate fi adoptata de un astfel de Cabinet.

Potrivit Constitutiei, Guvernul este demis in situatia in care Parlamentul retrage increderea acordata, prin adoptarea unei motiuni de cenzura.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1286 ori
Citeste mai multe despreguvern romania politica ratinguri