S&P a scos Romania din categoria statelor cu calificativ "investment grade"

Marti, 28 Octombrie 2008, ora 10:07
1375 citiri
S&P a scos Romania din categoria statelor cu calificativ "investment grade"

Decizia de ieri a agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's, de coborare cu o treapta a ratingurilor, scoate Romania din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade" acordate de aceasta agentie.

S&P a redus ratingul Romaniei pentru imprumuturi in moneda straina pe termen lung la "BB+", de la "BBB-", si calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-", ambele cu perspectiva "Negativa".


Totodata, specialistii Standard&Poor's au confirmat ratingul pe termen scurt pentru moneda nationala la "A-3", iar gradul de Transfer si Convertibilitate (Transfer & Convertibility) a fost coborat la "BBB+", de la "A-".


Agentia a mentinut perspectiva "Negativa" pentru cele doua ratinguri, indicand o accentuare a riscurilor pentru Romania, se arata intr-un comunicat al Standard&Poor's.


"Scaderea ratingului reflecta riscurile in crestere pentru economia reala a Romaniei, ca urmare a vulnerabilitatii ridicate a sectorului privat si a dependentei de sursele de finantare externe, tot mai nesigure", a declarat analistul Standard&Poor's, Marko Mrsnik.


In absenta unor masuri semnificative ale autoritatilor pentru combaterea problemelor, economia Romaniei s-a supraincalzit, iar gradul de indatorare a crescut, sustinut de avansul creditului neguvernamental, care a atins 50,5% in septembrie, pentru ultimele 12 luni.


"Autoritatile nu s-au ocupat de aceste provocari economice, atentia transferandu-se catre alegerile generale care urmeaza", se mentioneaza in comunicat.


Cresterea rapida a cererii interne a determinat presiuni pentru majorarea salariilor si a agravat deficitul de cont curent, de 14% din Produsul Intern Brut in 2007.


Perspectiva "Negativa" pentru Romania reflecta posibilitatea unei noi reduceri a ratingului, in cazul in care conditiile de pe piata financiara internationala se inrautatesc si afecteaza grav cresterea economica.


"Romania este vulnerabila la un scenariu de oprire brusca a intrarilor de capital, care ar necesita o ajustare drastica a economiei si ar cauza o deteriorare a balantei de plati a guvernului", a adaugat Mrsnik .


Printre avantajele Romaniei, care ar putea stopa majorarea deficitului si a datoriei guvernamentale, ar putea fi o politica mai coerenta si o guvernare mai buna dupa alegeri.