S&P a revizuit in scadere perspectiva asupra ratingului Erste Group Bank

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 17:36
1425 citiri

Agentia Standard & Poor's (S&P) a revizuit perspectiva asupra ratingului Erste Group Bank, de la stabila la negativa, ca urmare a riscurilor unor pierderi in operatiunile din Ungaria ale grupului, precum si din cauza revenirii lente a economiei din Romania, se arata intr-un comunicat al S&P, anunta NewsIn.

Ratingurile Erste pentru credite pe termen lung si pe termen scurt au fost mentinute la "A", respectiv "A-1", iar profilul de credit al grupului (SACP) a fost coborat de la "'a-" la 'bbb+" potrivit S&P.

Ungaria si Romania reprezentau, impreuna, la sfarsitul lui 2010, aproximativ 15% din expunerea totala la risc de default a grupului, se mai arata in comunicatul agentiei de rating.

Comitetul Executiv al Erste Group a decis luni o serie de masuri cu privire la evaluarea portofoliului CDS, la operatiunile din Ungaria si Romania, precum si la aplicarea unitara la nivelul grupului a metodei dobanzii efective.

Erste Group si-a redus semnificativ expunerea pe Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda si Italia, de la 1,9 miliarde euro la sfarsitul exercitiului 2010 la 0,6 miliarde euro la 30 septembrie. 95% din aceasta expunere este evaluata, la 30 septembrie 2011, la pretul pietei. in acelasi timp, expunerea suverana totala pe Grecia si Portugalia a fost
redusa la aproximativ 10 milioane euro.

In plus, Erste Group schimba metoda de evaluare a portofoliul CDS (garantii vandute) de la cost de amortizare la pretul pietei, potrivit unui comunicat al grupului.

Aceasta masura va avea un impact negativ singular de 280 milioane euro asupra capitalului propriu aferent anilor dinaintea exercitiului 2011. Efectul asupra contului de profit si pierdere pentru perioada ianuarie–septembrie 2011 este de aproximativ 180 milioane euro (dupa impozitare).

"Erste Group va amortiza partial fondul comercial al subsidiarei din Romania cu 700 milioane euro inainte de impozitare (627 milioane euro dupa impozitare), pe fondul unei reveniri economice mai lente. Aceasta masura nu are nici un efect asupra capitalului propriu obligatoriu sau asupra capitalului tangibil. Dupa preluarea
participatiilor actionarilor minoritari (SIF-uri) - conform anuntului din 14 septembrie 2011 - fondul comercial ramas va fi sustinut de catre o detinere semnificativ mai mare la BCR", a anuntat banca.

in urma aplicarii masurilor mentionate, Erste Group va raporta in primele noua luni ale exercitiului 2011 o pierdere neta de circa 920-970 milioane euro. Dupa ajustarea acestor efecte extraordinare (excluzand taxele bancare din Austria si Ungaria), Erste Group estimeaza pentru primele noua luni din 2011 un profit net de circa 700 milioane euro.

Pe fondul profitabilitatii puternice constante a activitatii operationale, indicele Core Tier1 (raportat la riscul total) al Erste Group de 9,2% la sfarsitul anului 2010 se estimeaza ca va ramane neschimbat la sfarsitul anului 2011.

"Sperantele noastre ca vom vedea o solutie pentru criza datoriilor suverane din Europa au scazut considerabil in ultimele doua saptamani. De aceea ne asteptam ca aceasta situatie sa aiba un impact asupra economiei reale si de asemenea asupra regiunii noastre, desi intr-o mai mica masura. Cu scopul de a pregati Erste Group pentru o perioada prelungita de incertitudine am luat masuri radicale la nivelul bilantului", a declarat CEO al Erste Group Bank AG, Andreas Treichl, dupa intalnirea Comitetului Executiv de luni.

Potrivit acestuia, masurile luate vor transforma un profit de aproximativ 700 milioane euro pentru primele trei trimestre ale anului 2011 in pierdere.

"Dar toate aceste masuri sunt singulare si ne pregatesc ca banca sa infruntam aceasta situatie. Indicele Core Tier 1 si lichiditatea puternica, care sunt indicatori cheie pentru soliditatea bancii in aceste vremuri, nu vor fi afectate", a spus Treichl.

in plus, pe fondul deteriorarii semnificative a perspectivelor economiilor din zona Euro, dar si ca masura de precautie, Erste Group va amana cu cel putin un an  rambursarea anticipata a capitalului participativ de stat. Comitetul Executiv al Erste Group va propune Adunarii Generale a Actionarilor sa nu repartizeze dividende pentru anul 2011, dar sa continue plata dobanzii aferente capitalului participativ.

Prin adoptarea acestor masuri, Comitetul Executiv al Erste Group a decis sa infrunte in mod direct problemele curente: Erste Bank Ungaria va fi repozitionata, astfel incat sa rezulte o banca mai rezistenta la socurile de natura politica. Reducerea in mod proactiv, prin ajustarea la piata, a portofoliului CDS si a expunerii fata de statele
periferice ale zonei Euro este menita sa reduca volatilitatea temporara a contului de profit si pierdere, se mentioneaza in comunicat.

De asemenea, achizitia unei noi participatii la BCR va fortifica pozitia Erste Group intr-una dintre cele mai importante piete in care opereaza, spun oficialii Erste.

Erste Group estimeaza pentru anul 2011 o pierdere neta de aprox. 700 - 800 milioane euro (fara impactul masurilor extraordinare se estima un profit net de aproximativ 850 - 950 milioane euro). Costurile de risc la nivelul grupului se estimeaza la 2,3 miliarde euro pentru anul 2011 (fara impactul masurilor extraordinare: 1,8 miliarde euro).

#rating erste group bank, #standard poors, #agentii evaluare , #stiri Standard Poor s