S&P a retrogradat ratingurile a 4 banci elene

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 23:30
1802 citiri
S&P a retrogradat ratingurile a 4 banci elene

Standard&Poor's a retrogradat, marti, ratingurile pentru datoriile pe termen lung ale EFG Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank cu trei trepte, de la nivelul "BBB" la "BB", iar calificativul National Bank of Greece a fost revizuit de la "BBB+" la "BB+", dupa includerea Greciei in categoria "junk".

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost revizuit de la nivelul "A-2" la "B" pentru toate cele patru banci, se arata intr-un comunicat al S&P.

Perspectiva acestor calificative este negativa, reflectand posibilitatea sa fie retragradate din nou, daca ratingul suveran al Greciei va fi revizuit in scadere inca o data, sau daca situatia lichiditatilor, calitatii activelor sau profitabilitatea se va inrautati.

Agentia a retrogradat totodata si ratingul pentru "B", ca urmare a scaderii probabilitatii de sprijin in caz de nevoie din partea companiei mama.

S&P noteaza ca toate bancile elene evaluate de agentie au o baza ridicata a depozitelor, de 65%-75% din necesarul total de finantare, dar observa ca in primele trei luni ale anului au avut loc retrageri moderate, ca urmare a scaderii increderii in economia Greciei.

Bancile elene dispun in prezent de lichiditati si de acces la finantare din partea Bancii Centrale Europene, dar S&P considera ca dezechilibrele din profilul de finantare se vor mentine in 2010, daca institutiile de credit nu vor avea acces la finantare wholesale.

In plus, bancile elene sunt expuse direct deteriorarii calitatii creditelor suverane, prin intermediul portofoliilor mari de obligatiuni emise de statul elen, se arata in comunicat.

Agentia anticipeaza inrautatirea mediului macroeconomic din grecia in 2010, ceea ce va duce la conditii operationale mai dificile decat s-a estimat initial. S&P considera ca in 2010 se vor mentine presiunile asupra calitatii activelor bancilor elene, in conditiile in care recesiunea din Grecia se va accentua comparativ cu 2009.

In urmatoarele trimestre, profitabilitatea bancilor grecesti va scadea, potrivit agentiei, in special din cauza presiunilor sporite asupra marjelor si a majorarii provizioanelor.

Agentia a revizuit in scadere cu trei trepte calificativul de tara al Greciei pentru credite pe termen lung, de la "BBB+" la "BB+", cu perspectiva negativa, coborand calificativul statului elen in categoria "junk" (speculativ), la acelasi nivel cu Romania, cu perspectiva negativa.

Cele patru banci afectate de masura desfasoara operatiuni si in Romania. 

#standard, #poor's, #perspectiva, #rating, #grecia, #banci , #stiri Standard Poor s