S&P a retrogradat ratingul pentru creditele pe termen scurt ale OTE

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 10:36
1119 citiri
S&P a retrogradat ratingul pentru creditele pe termen scurt ale OTE

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a revizuit in scadere calificativul pentru creditele pe termen scurt al grupului elen OTE, prezent si in Romania, de la "A-2" la "A-3", si perspectiva pentru imprumuturile pe o perioada lunga de la stabila la negativa. 

Calificativul pentru credite pe termen lung a fost confirmat la "BBB", se arata intr-un comunicat al S&P, oreluat de Mediafax.

Revizuirea perspectivei reflecta cresterea presiunii asupra performantelor operationale ale OTE in 2009 si deteriorarea perspectivelor operationale/financiare ale grupului elen pentru 2010.

"Aceasta presiune a afectat, deja, profitul grupului si generarea de capital in 2009, urmand, in opinia noastra, sa continue si in 2010, avand in vedere recesiunea dificila din Grecia", a declarat analistul S&P Leandro de Torres Zabala.

Ca urmare a reducerii perspectivei pentru credite pe termen lung, specialistii agentiei au revizuit in scadere ratingul pentru imprumuturi pe termen scurt ale OTE, potrivit criteriilor S&P.

Presiunile operationale, impreuna cu platile legate de renuntarea la unii angajati, taxe si investitii, vor creste gradul de impovarare fiscala a OTE in 2010.

Potrivit estimarilor S&P, gradul de indatorare al grupului, datorii raportate la profitul inainte de includerea dobanzilor, taxelor, deprecierii si amortizarii (EBITDA), va depasi 2,7 la finele anului 2009.

Ne asteptam ca raportul dintre datorii si EBITDA sa se inrautateasca in 2010, de la 2,7 spre 3, limita pentru calificativul actual al OTE. S&P nu ia in calcul un eventual sprijin din partea guvernului elen, proprietarul unei participatii de 20% din actiuni.

Ratingul grupului include, insa, posibilitatea unui sprijin din partea Deutsche Telekom, actionar cu o participatie de 30%.

Totodata, calificativul OTE nu este limitat de cel al Greciei ("BBB+" cu perspectiva negativa, "A-2"), chair daca situatia economica dificila a tarii afecteaza grupul de telecomunicatii.

Perspectiva negativa reflecta asteptarile S&P privind deteriorarea, in continuare, a situatiei OTE, ca urmare a presiunilor operationale si financiare.

"O revizuire in scadere este posibila in urmatoarele 18 luni daca OTE nu reuseste sa rezolve aceste presiuni, mai ales in cazul activitatilor de telefonie fixa din Grecia", a spus de Torres.

In situatia in care OTE reuseste sa accelereze reducerea costurilor, S&P ar putea revizui perspectiva calificativului de la negativa la stabila.

OTE controleaza in Romania companiile Romtelecom, Cosmote Romania si reteaua de magazine Germanos. 

#credite, #ote, #p, #rating, #s , #stiri Standard Poor s