Romania va fi nevoita sa accepte plata unor dobanzi mai mari pentru finantare

Luni, 30 August 2010, ora 16:47
1113 citiri
Romania va fi nevoita sa accepte plata unor dobanzi mai mari pentru finantare

Romania ar putea fi nevoita sa accepte plata unor dobanzi mai mari pentru a se finanta, peste limita de 7% fixata de Ministerul de Finante, in conditiile in care inflatia creste, iar investitorii vor randamente mai ridicate, potrivit unor analisti citati de Bloomberg, informeaza Mediafax.

In august, Finantele au vandut obligatiuni de stat si certificate de trezorerie in valoare totala de 3 miliarde de lei, in conditiile in care au refuzat toate ofertele bancilor in cadrul a doua licitatii, dupa ce au solicitat randamente peste pragul de 7%.

"Aceasta strategie va fi pana la urma abandonata.

Faptul ca ministerul a reusit sa obtina numai finantare pe termen scurt majoreaza necesarul de fonduri pentru urmatoarele sase luni si exercita presiuni asupra costurilor de finantare", a declarat Vlad Muscalu, analist la ING Bank Romania, intr-o nota recenta.

Bloomberg noteaza ca Romania are nevoie sa acopere deficitul bugetar care a atins 8,3% din PIB in 2009.

Inflatia s-a accelerat la 7,1% in iulie, dupa ce guvernul a majorat taxa pe valoarea adaugata cu cinci puncte procentuale, la 24%, pentru a putea respecta conditiile din programul de finantare convenit cu FMI si UE, de 20 de miliarde de euro.

Potrivit programului, guvernul trabuie sa reduca deficitul bugetar din acest an la 6,8% din PIB.

Banca Nationala a Romaniei a majorat in august estimarea privind inflatia, la 7,8%, de la 3,7%.

In ultimele patru luni, Ministerul de Finante a respins, la opt licitatii, toate ofertele pentru obligatiuni pe termen de trei, cinci si sapte ani.

Randamentul obligatiunilor in lei cu maturitate in aprilie 2015 era luni de 7,45%, in crestere de la 6,993% pe 15 aprilie, ultima data cand Romania a vandut titluri de acest tip.

Intrebat daca guvernul ar putea fi nevoit sa plateasca mai mult de 7% pentru certificate de trezorerie, din cauza necesarului sporit de finantare, ministrul Finantor, Sebastian Vladescu, a spus, saptamana trecuta, ca nu ar vrea sa faca acest lucru.

De la inceputul lunii mai, Romania a vandut pe piata locala titluri de stat in valoare de 7,85 miliarde lei, sub jumatate din tinta de 18,35 miliarde de lei, potrivit datelor obtinute de Bloomberg.

Pentru a acoperi acest deficit, Guvernul vrea sa obtina minim un miliard de euro pe pietele internationale, in acest an.

Vanzarea de obligatiuni in strainatate ar fi a doua din acest an si face parte din planul de a atrage pana la sapte miliarde de euro, in decurs de trei ani.

"Necesarul de finantare al Romaniei ar putea creste anul viitor pana la 6,3 miliarde lei pe luna, de la nivelul planificat de 4,6 miliarde lei in acest an, daca Guvernul se va baza pe emisiuni de titluri de stat pentru restul acestui an", a spus Muscalu.

El a aratat ca este practic o iluzie sa crezi ca poti finanta deficitul la un cost de sub 7%, in conditiile actuale.

Muscalu considera ca daca aceasta strategie va fi continuata si in primele luni ale anului viitor, necesarul lunar de finantare ar putea sari la circa opt miliarde de lei.

"Pana la urma, vor fi nevoiti sa plateasca peste 7%. Vor face probabil acest lucru mai degraba mai tarziu decat mai devreme, in functie de succesul eurobondurilor", a declarat Gyula Toth, analist in piete emergente la UniCredit, in Viena.

Costul asigurarii pentru default al datoriilor Romaniei s-a mentinut luni relativ neschimbat, la 3,742%, dupa ce, joia trecuta a atins 3,767%, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci saptamani.

Bloomberg compara acest cost cu cel al asigurarii datoriilor Irlandei, de 3,333%.

"Daca as fi ministru de Finante, nu as paria pe revenirea optimismului pana cand Romania se va intoarce pe pietele financiare", a declarat Lars Christensen, analist sef pentru piete emergente la Danske Bank, in Copenhaga.

El a adaugat ca se asteapta la o cerere slaba sau chiar inexistenta pentru obligatiunile Romaniei si nu recomanda investitorilor sa cumpere titluri emise de statul roman, in acest moment.

Standard&Poor's a atribuit Romaniei ratingul "BB+" pentru datoriile pe termen lung, cu o treapta sub nivelul recomandat pentru investitii.

Din partea Moody's, Romania are rating "Baa3", cea mai redusa treapta a nivelului recomandat pentru investitii.

In martie, Romania a vandut obligatiuni pe termen de cinci ani in valoare de un miliard de euro, dupa ce premierul Emil Boc a prezentat masurile de austeritate incluse in bugetul pe 2010.

Randamentul obligatiunilor denominate in euro cu maturitate in 2015 s-a mentinut aproape nemodificat luni, la 5,743%, dupa un maxim al ultimelor patru saptamani, de 5,757% atins miercurea trecuta.

Mnisterul Finantelor Publice (MFP) vrea sa imprumute in septembrie 4,6 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, aceeasi suma ca cea programata pentru august, dar cu circa 50% mai mare fata de valoarea efectiva a imprumuturilor, potrivit datelor MFP.

Pentru septembrie, MFP a programat sase licitatii pentru vanzarea de titluri de stat, respectiv patru pentru certificate de trezorerie, cu o valoare indicativa de un miliard lei fiecare si doua pentru obligatiuni de stat, de 300 milioane de lei fiecare. 

#plata, # dobanzi, # finantare , #stiri Standard Poor s