Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania si Bulgaria ar putea fi "retrogradate" de agentiile de evaluare financiara

Romania si Bulgaria ar putea fi "retrogradate" de agentiile de evaluare financiara

Romania, Bulgaria si Slovacia s-ar putea confrunta cu scaderea ratingurilor sau a perspectivelor, in timp ce Ungaria si Cehia ar putea beneficia de majorarea calificativelor, a aratat un analist al Danske Bank, cel mai mare grup financiar din Danemarca, se arata intr-un articol aparut in Budapest Business Journal, care citeaza Bloomberg.

Bulgaria si Romania au beneficiat de ratinguri "prea generoase" odata cu aderarea la Uniunea Europeana in 2007, arata Danske Bank. Cresterea deficitelor externe si a imprumuturilor ar putea determina o scadere a perspectivelor de rating pentru ambele tari.

Calificativul Romaniei ar putea fi scazut la BBB- de la BBB de catre Fitch, iar perspectiva acordata de Moody's ar putea fi modificata de la stabil la negativ. Bulgaria ar putea fi "retrogradata" de la stabil la negativ de catre S&P si Fitch.

"Economiile se supraincalzesc, tarile confruntandu-se cu o crestere nesustenabila a creditului si o inflatie mare", afirma analistul Danske Bank, Lars Cristensen, in raportul intitulat "Noua Europa: atentie la ratinguri".

Inflatia ridicata, supraevaluarea activelor generata de cresterea rapida a creditului si expansiunea economica accelerata pot genera un declin economic in tarile din Europa de Est, iar o eventuala reducere a ratingurilor va diminua increderea investitorilor in aceste economii, precizeaza banca daneza.

Letonia, tara cu cea mai rapida crestere economica din Uniunea Europeana, s-ar putea confrunta cu o scadere a calificativelor din partea tuturor celor trei agentii de evaluare financiara. Fitch si Standard&Poor's ar putea reduce ratingul pentru datoria in moneda straina la BBB+ de la a-, arata Danske, iar Moody's ar putea schimba de la pozitiv la negativ perspectiva ratingului.

Economia Slovaciei arata "semne clare de supraincalzire", iar o eventuala amanare a adoptarii euro ar putea determina cele trei agentii sa modifice perspectiva de rating de la stabil la negativ. "agentiile de evaluare financiara par putin prea optimiste cu privire la adoptarea euro in 2009 de catre Slovacia", se precizeaza in raportul mentionat.

Cat priveste calificativele Lituaniei, documentul elaborat de specialistii Danske Bank arata ca agentiile Moody's si Fitch ar putea modifica perspectiva de la stabil la negativ. Pentru Estonia perspectiva de rating ar putea fi modificata de la pozitiv la stabil.

Potrivit Danske Bank, numai Cehia si Ungaria se pot astepta la evaluari pozitive din partea agentiilor de rating. Fitch ar putea imbunatati, la pozitiv, perspectiva calificativelor pentru Cehia, in timp ce S&P ar putea creste ratingul la un nivel superior. Ungaria ar putea beneficia de o imbunatatire a perspectivei de rating atat din partea Fitch cat si din partea S&P, se mai arata in raport.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 902 ori