Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania poate deveni tinta a investitorilor speculativi

Romania poate deveni tinta a investitorilor speculativi

Romania, a patra mare economie est-europeana, poate fi tinta investitorilor speculativi, deoarece ofera o solutie mai accesibila decat statele baltice sau Bulgaria, care au politici monetare mai restrictive, prognozeaza o analiza Reuters.

Acestia apreciaza ca Romania da, de asemenea, semnale de supraincalzire economica si ca autoritatile romane sunt reticente fata de inasprirea politicilor monetare, deoarece sunt ingrijorate ca leul, moneda cu un curs liberalizat, s-ar putea aprecia excesiv.

Aceasta a adaugat ca "daca esti un investitor speculativ, vei alege, probabil, o moneda pentru care autoritatile nu vor ridica probleme".

Danske Bank, pe de alta parte, a analizat 11 "indicatori ai vulnerabilitatii" pentru cele zece state estice ale Uniunii Europene si a plasat Romania si Bulgaria, alaturi de Letonia, Estonia si Lituania, in zona de risc economic ridicat.

Economia Slovaciei, afalta in plina expansiune, a primit un cod galben, de avertizare.

Singurele tari evaluate ca sigure din punct de vedere economic sunt Slovenia, singurul stat aderat la UE in 2004 care a intrat deja in zona euro si primele trei economii din regiune, Polonia, Republica Ceha si Ungaria.

"Daca privim harta Europei de Est, devine clar ca supraincalzirea se apropie din ce in ce mai mult de un caz obisnuit", au estimat analistii Danske.

Traderii care vanau randamente ridicate la nivel mondial, fara a lua in seama riscurile economice au primit un semnal alarmant cand economia Islandei a intrat in declin, cu un an in urma.

Letonia prezinta, in prezent, aceleasi riscuri economice ridicate si pietele cauta, in aceasta stare, un potential indiciu ca situatia s-ar putea extinde si in alte state.

Verdictul specialistilor este ca multe economii prezinta simptome ingrijoratoare similare, precum un ritm imposibil de sustinut al cresterii, care este alimentata de consumul ridicat si de credite, de nivelul ridicat al datoriei straine, de cresterile salariala, prin deficitul de cont curent care depaseste 10% din PIB si de rezervele monetare scazute.

Pe de alta parte, inrautatiurea ratingului de tara al Letoniei de catre Standard &Poor's, de saptamana trecuta, a provocat doar o slabire usoara a monedei tarii si speculatii de devalorizare negate vehement de Riga, mai scrie Reuters.

Analistii au estimat ca expunerea minima a portofoliului investitorilor la valorile din statele baltice si hotararea autoritatilor de a apara regimurile de consiliu monetar, care ocupa un rol central in planul de aderare la zona euro, limiteaza riscul de inducere a unei crize monetare.

Pe de alta parte, cel mai mare risc este ca, fara vreo metoda de siguranta si filtrare asumata de piete si din cauza refuzului autoritatilor de a frana cresterea economica prin restrcitionarea fiscala, dezechilibrele sa se acumuleze si sa duca la prabusirea pietei.

"Regimurile de curs liberalizat previn acest tip de dezechilibre uriase", a declarat economistul de la BNP Paribas din Varsovia, Michal Dybula, care a adaugat ca un curs de schimb fix provoaca o ajustare brusca a activitatii economice, care este "mult mai dureroasa pentru oamenii obisnuiti".

Banca Mondiala a descris un scenariu mai grav pentru statele baltice, in raportul din ianuarie referitor la membrii UE din estul Europei.

"Cresterea rapida si continua a cererii interne si deficitul de cont curent largit pot duce la o pierdere brusca a increderii, care se va materializa prin retragerea bancilor, o ajustare brusca a pietelor de capital si un colaps al cererii", au declarat specialistii Bancii Mondiale.

O astfel de evolutie nu trebuie sa atraga, neaparat, o criza financiara, au mai apreciat analistii. Economistii citeaza cazul Portugaliei, unde expansiunea economica alimentata de credite, inainte de aderarea la zona euro, in 1999, a fost urmata de ani de stagnare si crestere lenta, insa nu si de crize bancare sau pe piata valutara.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro target=_blank>NewsIn</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 748 ori