Romania nu va avea nevoie de ajutorul FMI

Luni, 17 Noiembrie 2008, ora 12:12
1354 citiri
Romania nu va avea nevoie de ajutorul FMI

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Eugen Dijmarescu, respinge sugestiile conform carora tara noastra ar putea fi fortata sa recurga la FMI pentru un plan de salvare, similar celui din Ungaria, scrie publicatia americana Wall Street Journal.

Atat Cehia cat si Slovacia au publicat cifre din care reiese ca fac fata mai bine furtunii economice globale, PIB-ul Cehiei din al treilea trimestru crescand cu un procent fata de trimestrul doi si cu 4,7 la suta fata de anul precedent, dupa o expansiune anuala de 4,6 la suta in al doilea trimestru, in timp ce Slovacia anunta pentru al treilea trimestru o crestere de 7,1 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut. Statisticile slovace nu fac publice estimari trimestriale timpurii de crestere. Fata de unii din vecini, Cehia si Slovacia au deficite bugetare si de cont curent scazute, cuplate cu o balanta comercial inca puternica, care a permis o crestere economica continua.

Cu toate acestea, unii economisti avertizeaza asupra faptului ca acesti factori s-ar putea schimba dupa ce Germania si alte mari economii din zona euro au alunecat in ceea ce unii considera a fi o recesiune de lunga durata, facand astfel sa sece o sursa importanta de comert pentru noii membri ai UE din estul Europei.

Incetinirea din zona euro a fost deja resimtita in Ungaria, oficiul national de statistica raportand vineri ca PIB-ul s-a prabusit cu 0,1 la suta fata de trimestrul doi iar cresterea economica anuala a incetinit si ea in mod neasteptat la 0,8 la suta fata de acelasi trimestru al lui 2007. Perspectivele economice sunt in defavoarea Ungariei, care a fost nevoita sa impuna restrictii rigide de politica fiscala si monetara pentru a putea obtine pachetul de salvare de luna trecuta de la FMI , in valoare de 25 de miliarde de dolari. Acest pachet impune tinte fiscale stricte, ceea ce va impiedica autoritatile maghiare de la o intensificare accentuata a cheltuielilor pentru a stimula cresterea economica.

Banca Nationala a Ungariei a crescut luna trecuta rata dobanzii cu trei puncte procentuale la un total de 11,5 la suta, in timp ce bancile centrale din Cehia si Slovacia au redus surprinzator ratele dobanzii in saptamanile anterioare, pe fundalul unei inflatii in scadere, ele fiind pregatite sa continue reducerea ratelor dobanzii, in pas cu Banca Centrala Europeana.


Romania, confruntata si ea cu cerinte inalte in ce priveste finantarea externa, a fost pana acum impermeabila la incetinirea economica din Europa, aflandu-se insa sub riscul supraincalzirii. Romania va raporta luna viitoare PIB-ul din trimestrul trei iar economistii se asteapta la o alta perioada de crestere anuala a PIB de circa 9 la suta in al treilea trimestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dupa o serie de cresteri salariale in sectorul public.


Standard & Poor's a redus luna trecuta ratingul Romaniei la statutul de negativ /''junk status''/, avertizand asupra unei posibile 'accentuari a datoriilor si deficitului guvernamental', o decizie neintemeiata si nechibzuita, asa cum considera intr-un interviu viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu. Acesta afirma cu aceasta ocazie ca asteapta ca deficitul substantial de cont curent al tarii, de 14 la suta din PIB, anul trecut, sa scada la circa 13,5 la suta la sfarsitul anului, datorita cresterii exportului. El adauga faptul ca decizia Standard & Poor's a fost dictata probabil de ingrijorarile legate de aspectul viitor al situatiei din regiune, luata ca intreg.