Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania ar putea sa o ia inaintea Ungariei cu adoptarea euro

Romania ar putea sa o ia inaintea Ungariei cu adoptarea euro

Ungaria ar putea intra in zona euro in 2014, mai tarziu decat Bulgaria sau Romania, potrivit unei evaluari prezentate marti de agentia de rating Standard and Poor's (S&P)."Este posibil ca Ungaria sa adere la zona euro mai tarziu decat Romania si Bulgaria, tari care sunt pe un drum mai bun pentru aderarea la zona euro", a declarat Kai Stukenbrock. Pentru celelalte tari din Europa Centrala, Standard & Poor's prognozeaza ca Slovacia ar putea adopta euro in 2009, Cehia in 2011, Polonia in 2012 si Ungaria in 2014.

In opinia agentiei de rating, atat in 2006 cat si in 2007, Ungaria nu va reusi sa respecte tinta de deficit propusa, in ciuda masurilor anuntate luna trecuta de noul executiv ungar.

"Pentru acest an estimam ca deficitul va ajunge undeva la 11 procente din Produsul Intern Brut, urmand ca in 2008 sa se ajunga la un deficit de opt procente din PIB si de sapte procente din PIB in 2009", a estimat Kai Stukenbrock.

Ungaria si-a propus ca obiectiv aderarea la zona euro in anul 2010, insa pentru a putea face acest lucru trebuie sa aduca deficitul public sub pragul de trei la suta din PIB pana in anul 2008.

La data de 28 iunie 2006, premierul ungar Ferenc Gyurcsany a dezvaluit ca este posibil ca si in acest an, pentru al cincilea an consecutiv, guvernul ungar sa rateze tinta de deficit (opt procente din PIB) pe care si-a propus-o.

Luna trecuta, premierul Ferenc Gyurcsany, al carui guvern de orientare socialista a obtinut un al doilea mandat in luna aprilie, a anuntat masuri de reforma fiscala, in scopul reducerii deficitului bugetar cu 350 de miliarde de forinti (1,58 miliarde dolari) in acest an si cu 1.000 de miliarde de forinti in 2007.

Pachetul de masuri prevede diminuarea cheltuielilor, majorarea unor impozite, inclusiv a taxei pe valoarea adaugata, impunerea unei "taxe de solidaritate" de 4% pentru companii si majorarea preturilor energiei.

Bloombiz

Cititi astazi in directNews.ro

Transavia, zboara puiu'? Dan Dragomir

Adevaratul puci anti-Romania Sorin Tudor

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 813 ori