Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania ar putea fi urmatoarea tara din UE afectata de turbulentele financiare

Romania ar putea fi urmatoarea tara din UE afectata de turbulentele financiare

Romania, Estonia, Letonia si Bulgaria ar putea cere ajutorul FMI, daca vor continua sa foloseasca rezervele valutare pentru plata importurilor, sustinerea cursului valutar si acoperirea datoriilor, a declarat un economist al Capital Economics pentru International Herald Tribune. Economistul pentru piete emergente al Capital Economics, Neil Shearing, apreciaza ca Turcia este aproape de a cere finantare din partea FMI.


De asemenea, un articol publicat de Times Online arata ca Romania, Bulgaria si statele baltice ar putea recurge la imprumuturi din partea Fondului Monetar International (FMI),  pentru a-si acoperi dezechilibrele bugetare.


Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) scrie in editia online ca "Romania, Lituania, Serbia si Bulgaria s-ar afla in discutii cu FMI pentru un imprumut", dar nu citeaza surse.


Speculatiile FAZ se bazeaza pe faptul ca in actuala situatie fragila, vecini ai Romaniei - precum Ungaria si Ucraina - au facut deja acest pas.


O serie de alte publicatii de limba germana - Financial Times Deutschland, Die Presse, Welt Online - scriu la randul lor ca Romania ar fi urmatoarea tara din UE afectata de turbulentele financiare.


Neil Mellor, strateg valutar in cadrul Bank of New York Mellon, considera ca statele baltice si Bulgaria sunt deosebit de expuse la criza din pietele financiare.


Directorul FMI, Dominiqe Strauss-Kahn, a anuntat recent ca institutia va acorda in urmatoarele zile un "ajutor financiar substantial" Ungariei.


FMI a acodat Ucrainei un imprumut de 16,5 miliarde de dolari, conditionat de adoptarea unor masuri anticriza, face din Ungaria a patra tara care primeste un ajutor FMI din luna septembrie, dupa Georgia si Islanda.


Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat, luni, ca a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, la 'BBB-', ca urmare a riscurilor legate de finantare.


 In schimb, agentia a mentinut ratingul 'A-3' pentru imprumuturile in lei pe termen scurt. Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'. Ratingurile au perspectiva negativa.


In primele opt luni ale acestui an, deficitul de cont curent al Romaniei a crescut nesemnificativ, cu 1,55% pana la 10,006 miliarde euro, de la 9,853 miliarde euro in acelasi interval din 2007, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


In primul semestru al anului, economia Romaniei a crescut cu 8,8%, produsul intern brut ajungand la 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1310 ori