Respingerea planului Paulson prabuseste bursele si adanceste criza financiara

Marti, 30 Septembrie 2008, ora 09:32
1665 citiri
Respingerea planului Paulson prabuseste bursele si adanceste criza financiara

Decizia Camerei Reprezentantilor, de a respinge planul Paulson de salvare a bancilor, accentueaza criza financiara mondiala, provocand caderea marilor burse internationale, intr-un moment in care tot mai multe banci din Europa se confrunta cu falimentul.Cu 228 de voturi impotriva si 205 pentru, reprezentantii au refuzat sa acorde secretarului trezoreriei, Henry Paulson, mijloacele pe care le cerea pentru a repune bancile pe linia de plutire, dupa ce acestea au fost puse in dificultate de criza imobiliara.


 Congresmenii au respins astfel Legea privind stabilizarea economica de urgenta din 2008, care prevedea aceste masuri de interventie a statului in sectorul privat, un demers fara precedent in istoria americana. Statul vroia sa cumpere activele neperformante ale bancilor care aveau probleme in urma crizei imobiliare.


Decizia a dus la prabusirea bursei din New York, care cazut cu 6,71% la inchidere, inregistrand o pierdere record, de 800 puncte, arata AFP.


Indicele Standard & Poor's 500 a incheiat sedinta la 1.107,06 puncte, dupa o prabusire cu 105,95 puncte, insemnand 8,73%. Indicele Nasdaq Composite a scazut cel mai mult - 199,61 puncte sau 9,14% - si a inchis sedinta la 1.983,73 puncte.


Pretul petrolului a scazut cu 10%, imediat dupa aflarea vestii, iar dolarul s-a depreciat in fata yenului, pana la cel mai mic nivel al ultimelor patru luni, in schimburile matinale.


De asemenea, reactiile la nivel inalt nu au intarziat sa apara. Presedintele american George W. Bush s-a aratat dezamagit de decizie si a dat asigurari ca va lucra cu membrii Congresului pentru ca planul sa fie, in cele din urma, adoptat.


Presedinta majoritatii democrate din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a spus ca va continua sa actioneze in Congres pentru obtinerea unui sprijin atat din partea democratilor, cat si a republicanilor pentru planul Paulson de salvare a bancilor.


Republicanul John McCain a declarat, luni, ca vrea sa "readuca pe toata lumea la masa negocierilor", iar candidatul democrat Barack Obama si-a exprimat increderea, in pofida respingerii planului, apreciind ca acesta inca poate fi adoptat de Congres. Obama a facut si un apel la calm catre piete.


Obama a adaugat ca, daca il va invinge pe McCain in cursa pentru Casa Alba, va cere ca acest plan sa fie revizuit pentru a fi mai usor de suportat de catre contribuabili.


Decizia de respingere a planului vine, insa, intr-un moment in care criza financiara se adanceste in Statele Unite si incepe sa se extinda in Europa.


Astfel, banca americana Wachovia a fost cumparata, luni, de Citigroup, cu ajutorul guvernului SUA. Disparitia acesteia intregeste un peisaj in care Lehman Brothers a intrat in faliment, bancile Washington Mutual si Merrill Lynch au fost, in mare parte, cumparate de alti jucatori importanti, iar AIG a primit ajutor financiar din partea Federal Reserve.


Cele mai recente victime ale crizei, insa, sunt institutii financiare din Europa. Luni, Fortis a fost partial nationalizata, dupa ce a primit 11,2 miliarde euro din partea Belgiei, Olandei si Luxemburgului.


Guvernul belgian va cumpara 49% din divizia bancara belgiana a Fortis, pentru 4,7 miliarde euro, in timp ce Olanda va plati 4 miliarde euro pentru un pachet similar de actiuni din divizia bancara olandeza a grupului, au anuntat oficialii guvernului. Luxemburg va acorda un imprumut de 2,5 miliarde euro, ce reprezinta 49% din afacerile Fortis in tara respectiva.


De asemenea, banca germana HypoReal Estate a ajuns, luni, la o intelegere cu un consortiu de banci pentru contractarea unui credit destinat rezolvarii problemelor financiare cu care se confrunta. O sursa apropiata situatiei a spus ca Hypo a obtinut un credit de 35 miliarde euro.


Banca franco-belgiana Dexia se confrunta cu probleme, dupa ce cotatia titlurilor sale s-a prabusit cu 28,5%, luni, la bursa din Paris.


Ministrul belgian al finantelor, Didier Reynders, a spus ca este gata sa ajute Dexia, iar ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a mentionat ca institutia Caisse des depôts, bratul financiar al statului francez, isi va asuma responsabilitatea in calitate de actionar al Dexia.


In Rusia, premierul Vladimir Putin a anuntat noi masuri de sustinere a bancilor, din cauza problemelor existente in piete.


Toate aceste evenimente au determinat banca centrala americana, Federal Reserve, sa mareasca la 620 miliarde dolari linia de creditare acordata altor banci centrale. Banca Centrala Europeana a anunatat ca va pune la dispozitia bancilor lichiditate in valoare de 120 de miliarde euro.