Ratingurile acordate Georgiei ar putea fi afectate de conflictul cu Rusia

Marti, 19 August 2008, ora 17:29
1333 citiri
Ratingurile acordate Georgiei ar putea fi afectate de conflictul cu Rusia

Pierderile economice suferite de Georgia in timpul conflictului militar cu Rusia ar putea afecta ratingurile acordate creditelor, au anuntat separat agentiile de evaluare Standard & Poor's (S&P) si Fitch, citate de Reuters. Potrivit agentiei Fitch, conflictul va avea costuri economice semnificative pentru Georgia si va supune statul riscului unei alte scaderi a ratingului, in timp ce S&P a avertizat ca va reduce ratingul "B" acordat anterior Georgiei daca Rusia va reduce fluxurile comerciale si investitiile.


"S-a inregistrat o scadere a rezervelor valutare si a depozitelor bancare de la inceputul conflictului, desi retragerile de depozite au inregistrat o incetinire la sfarsitul saptamanii trecute. Dar este inca prea devreme pentru a estima daunele produse de impactul conflictului asupra aconomiei reale, iar riscul unui conflict militar si politic inca exista", a declarat Edward Parker, presedintele departamentului responsabil pentru statele emergente din cadrul Fitch.


Fitch a coborat ratingul pe termen lung pentru moneda locala si straina de la "BB-" la "B+", pe 8 august, cand Rusia a lansat un contraatac asupra teritoriului georgian pentru a pune capat la ceea ce numeau "genocidul" declansat de Georgia asupra regiunii separatiste Osetia de Sud.


"Impactul conflictului asupra economiei va fi un element cheie al actiunilor viitoare de evaluare", a raportat Fitch.


Agentia de evaluare a declarat ca deficitul de cont curent al Georgiei, aproximativ 20% din produsul intern brut al anului trecut, este o alta sursa de ingrijorari. Astfel, prima de risc a tarii continua sa se mareasca, ceea ce va afecta capacitatea de a atrage investitii straine directe.


"Fortele rusesti inca detin controlul oraselor principale din Georgia si a zonelor din afara regiunii separatiste si influenteaza economia georgiana", a declarat analistul Trevor Cullinan, analist de credite in cadrul agentiei S&P.


S&P a anuntat ca neputinta guvernului georgian de a estima si repara avariile infrastructurii, precum si incertitudinile privin tranportul de bunuri prin zonele inca afectate de ostilitati vor afecta increderea investitorilor, punand piedici in calea refacerii economice a tarii.