Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ratingul Standard&Poor''s al BCR va depinde de implicarea Erste Bank

Ratingul Standard&Poor''s al BCR va depinde de implicarea Erste Bank

Perspectiva stabila a ratingului Bancii Comerciale Romane (BCR) reflecta asteptarile agentiei Standard&Poor's ca banca sa-si intareasca eficienta ca efect al initiativei Erste Bank , dar ratingurile viitoare ale BCR vor depinde de sustinerea pe care o va acorda banca austriaca.Perspectiva stabila asupra Bancii Comerciale Romane (BCR) reflecta asteptarile S&P de la Erste Bank ca investitor strategic, dar ratingurile viitoare ale BCR vor depinde de gradul de implicare al Erste in restructurarea si sprijinul acordat de Erste, a informat, joi, un raport al agentiei S&P.Poor's

Agenta de rating Standard&Poors (S&P) se asteapta ca Erste Bank sa incerce optimizarea si modernizarea "modelului de afaceri" al BCR si, datorita acestora, sa creasca eficienta operationala si sa se intareasca franciza BCR. "Cu toate acestea, datorita marimii si eficientei BCR, acest proces va fi o incercare greu de realizat pentru Erste Bank intr-un timp atat de scurt", arata raportul S&P.

Raportul sustine ca viitoarele rating-uri ale bancii romane vor depinde, atat de macroeconomia si piata bancara din Romania, cat si de implicarea si sprijunul acordat de Erste. Analistii S&P considera ca exista implicatii pe care procesul de restructurare si strategiile ambitioase le vor avea asupra profilului de risc al bancii si performantelor financiare.

Ratingurile BCR sunt sustinute de noul investitor strategic, Erste Bank, de pozitia de lider absolut pe piata bancara romaneasca, de capitalizarea si lichiditatea buna, dar si de trend-ul crescator al profitabilitatii, se arata in raportul S&P. Alti factori pozitivi care influenteaza ratinngul BCR includ si imbunatatirea mediului de operare al bancii si noile norme si legi ce vor fi impuse pe sectorul bancar, in urma finalizarii procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Rating-ul BCR mai depinde, potrivit raportului, de reducerea riscurilor economice siindustriale in Romania si de cresterea economica sanatoasa a Romaniei.

Pe de alta parte, rating-ul Bancii Comerciale Romane (BCR) este conditionat si de nivelului relativ mare al creditelor cu probleme, de competitia tot intensa din piata bancara si de riscul economic si industrial destul de mare, arata raportul S&P.

Banca Comerciala Romana (BCR) a afisat un profit dupa impozitare de 451, 17 milioane lei (126,42 milioane euro) in primul semestru din 2006, cu 11,5% mai mare decit profitul net obtinut in aceeasi perioada a anului trecut, in termeni comparabili, a precizat Corneliu Cojocaru, director in BCR.

"Profitul net exprimat in lei, calculat potrivit standardelor de contabilitate romanesti, a fost, in termeni comparabili, cu 11,5% mai mare ca cel al anului trecut, iar in valuta a crescut cu 12,7%", a precizat, pentru NewsIn, directorul departamentului de comunicare al BCR.

Liderul pietei bancare romanesti a obtinut un profit inainte de impozitare de 532,991 miliarde lei (149,35 milioane euro) si venituri totale de 2,541 miliarde lei (peste 712 milioane euro) in primele sase luni din 2006.

Activele BCR au crescut cu 11,9% in primele sase luni ale anului, de la 32,96 miliarde lei (8,96 miliarde euro, 10,6 miliarde dolari), pana la 36,886 miliarde lei (10,34 miliarde euro, 13,14 miliarde dolari).

BCR, care domina autoritar piata romaneasca, se plasa pe primul loc intr-o ierarhie a activelor si controla, la jumatatea acestui an, mai mult de un sfert din piata (25,6%). Activele bancii reprezentau, la finalul lunii iunie, peste 10% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei, estimat pentru acest an la 330 miliarde lei.

Agentia NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 917 ori