Putin compara SUA cu un parazit, dar Rusia continua sa cumpere obligatiuni americane

Vineri, 19 August 2011, ora 17:15
1701 citiri
Putin compara SUA cu un parazit, dar Rusia continua sa cumpere obligatiuni americane

Premierul rus Vladimir Putin compara Statele Unite cu un parazit, pentru ca datoriile americane in crestere apasa economia mondiala, dar pentru guvernul de la Moscova aceleasi datorii sunt cele mai sigure investitii posibile, relateaza Bloomberg. 

Rusia, cel mai mare producator de energie la nivel mondial, si-a marit detinerile de obligatiuni americane cu peste 1.600% din septembrie 2006, potrivit datelor Trezoreriei SUA, relateaza Mediafax.

Statul rus s-a folosit de veniturile generate de cresterea preturilor materiilor prime pentru a-si majora rezervele valutare, care au ajuns pe locul al treilea la nivel mondial.

In perioada 2000-2008, a presedintiei Putin, Rusia a constituit cele mai mari detineri de obligatiuni americane din istoria tarii.

Rusia se numara printre cei mai mari zece detinatori de obligatiuni americane, cu 110 miliarde de dolari la sfarsitul lui iunie, cu circa 70% mai mult comparativ cu nivelul de la sfarsitul mandatului lui Putin la Kremlin.

"Trimit un mesaj pentru piata interna. Este ironic ca aceste plangeri vin cand are loc o apreciere masiva a capitalului", a declarat Edwin Gutierrez, care contribuie la administrarea unor obligatiuni de 7 miliarde de dolari la compania Aberdeen Asset Management din Londra.

Obligatiunile rusesti in dolari cu maturitate in 2020 au adus in acest an un profit de 9,5%, comparativ cu 12,5% in cazul obligatiunilor americane cu maturitate similara.

In aceasta luna, obligatiunile rusesti denominate in dolari au crescut cu 0,7%, fata de avansul de 5,6% al obligatiunilor SUA.

Randamentul obligatiunilor Trezoreriei SUA pe termen de zece ani a scazut miercuri pentru prima oara in istorie sub nivelul de 2%, dar si-a revenit ulterior.

Piata americana a obligatiunilor a inregistrat performante peste cele ale indicilor mondiali, dupa ce Standard&Poor's a retrogradat ratingul SUA pe 5 august, de la "AAA" la "AA+". Moody's si Fitch Ratings au confirmat ratingurile SUA la nivelul maxim "AAA". 

#e conomia mondiala, #rusia, #rusia obligatiuni americane, #sua , #stiri Standard Poor s