Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Preturile la alimente ingrijoreaza distribuitorii europeni in 2008

Preturile la alimente ingrijoreaza distribuitorii europeni in 2008
Inflatia generata de majorarea preturilor la alimente va fi o problema esentiala pentru distribuitorii europeni in 2008, conform unui raport al agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services.

'Introducerea de majorari de preturi la alimente va fi greu de acceptat de catre consumatori intr-o perioada in care puterea de cumparare stagneaza in Europa Occidentala, iar guvernele rus si francez sustin in mod public reducerea preturilor. In acelasi timp, multe companii europene de distributie vor fi nevoite sa se concentreze pe proiectele ambitioase de expansiune pe care le au pe pietele emergente', a spus analistul Standard & Poor's, Nicolas Baudouin.

In raportul sau, agentia de rating a identificat cinci tendinte majore cu care se vor confrunta distribuitorii europeni in 2008. In primul rand, inflatia ameninta sa reduca profitabilitatea. Odata cu cresterea inflatiei furnizorii sunt nevoiti sa creasca tarifele iar distribuitorii vor transfera aceste majorari catre consumatori. In al doilea rand, pietele non-europene au o contributie in crestere in conditiile in care pietele occidentale sunt in faza de maturitate.

In aceste conditii majoritatea companiilor europene de distributie se straduiesc sa se extinda in Europa de Est si pietele emergente. In al treilea rand, riscul tranzactiilor de tip LBO (achizitii prin imprumuturi) ar putea creste pe fondul turbulentelor de pe piata creditului. In al patrulea rand, increderea consumatorilor nu este uniforma la nivelul intregii Europe, de exemplu in Franta a ajuns in octombrie la cel mai scazut nivel din ultimele sapte luni. In sfarsit, posibile modificari favorabile in cadrul legislativ in Franta, respectiv "legea Galland", care limiteaza razboiul preturilor dintre hipermarketuri si micii retaileri.

Cu toate acestea, Standard & Poor's apreciaza ca perspectiva de ansamblu pentru 2008 ramane stabila, in special avand in vedere ca in ultimele luni riscul riscul tranzactiilor de tip LBO (achizitii prin imprumuturi) s-a diminuat. In aceste conditii majoritatea grupurilor de distributie din Europa ar urma sa anunte rezultate satisfacatoare pentru 2007.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 691 ori