Pretul locuintelor din SUA, cel mai mare recul din ultimii 10 ani

Miercuri, 29 August 2007, ora 14:30
1094 citiri
Pretul locuintelor din SUA, cel mai mare recul din ultimii 10 ani

Pretul locuintelor din Statele Unite ale Americii (SUA) a scazut dramatic cu 3,2%, in trimestrul doi, acest recul reprezentand cea mai mare reducere din ultimii zece ani, informeaza AP.

Este foarte probabil ca ieftinirea locuintelor sa scada in acelasi ritm, in continuare, a declarat analistul de la MacroMarkets LLC, Robert Shiller.

Raportul Standard&Poor's asupra indicelui preturilor la locuintele din SUA este publicat dupa ce vanzarile de locuinte existente au inregistrat, in luna iulie, a cincea scadere consecutiva, ajungand la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, semn ca problemele de pe piata imobiliara americana nu s-au incheiat inca.

Potrivit National Association of Realtors, luna trecuta vanzarile de locuinte existente au scazut cu 0,2 procente, de la 5,76 milioane unitati, in luna iunie, pana la 5,70 milioane unitati, in iulie. Este vorba de cel mai scazut nivel inregistrat in SUA in perioada care a trecut din luna noiembrie 2002 si pana in prezent.

Criza de pe piata ipotecilor de mare risc din SUA, care a generat recentele turbulente de pe pietele financiare, au dat nastere temerilor referitoare la o posibila recesiune a economiei americane, prima economie mondiala.

Federal Reserve monitorizeaza indeaproape indicele pretului caselor din SUA.

Dupa cinci ani de cresteri accelerate ale acestor preturi, piata a stagnat, o perioada, anul trecut, dupa care preturile au inceput sa scada. De atunci, creditorii au intampinat dificultati tot mai mari in sensul accesului la un credit ipotecar ca urmare a cresterii valorii ajustate a ratelor de plata.

Fed ia in calcul reducerea ratei dobanzii de referinta, care a fost mentinuta de un an la 5,25 de procente. In 29 iunie 2006, rata dobanzii de referinta a fost majorata pentru a 17-a oara consecutiv, intr-o perioada de doi ani.

Intrunirea Fed va fi in 18 septembrie.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.