Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Predeschiderea bursei va da timp investitorilor sa asimileze stirile din pietele externe

Predeschiderea bursei va da timp investitorilor sa asimileze stirile din pietele externe

Predeschiderea prelungita va da ocazia investitorilor sa analizeze in liniste stirile externe si sa formeze un pret potential de deschidere, urmand ca dupa ora 16 sa se realizeze ordinele din piata si sa se stabileasca preturile de inchidere, a declarat Stere Farmache, seful BVB. Starea de predeschidere prelungita, pana la ora 16, se va aplica tuturor pietelor de actiuni si derivate, iar pietele auxiliare acestora (adica odd-lot si deal) vor fi inchise. In schimb, pietele de obligatiuni si titluri de stat vor avea un program obisnuit de tranzactionare.


"Decizia este luata in contextul international, fiind o situatie neobisnuita. Apreciem ca bursa trebuie sa continue sa functioneze, insa avem parametrii care sunt adaptati si pentru astfel de situatii, iar modulul de predeschidere este folosit adesea de multe piete", a declarat pentru NewsIn Stere Farmache, presedintele si directorul general al BVB.


"Pe toata durata sedintei va exista un pret potential, iar dupa predeschidere se vor efectua ordinele din piata, urmand ca la 16.30 sa se stabileasca preturile de inchidere", a explicat Farmache.


Practic, in sesiunea de predeschidere nu se vor efectua tranzactii, acestea fiind efectuate in piata continua si dupa momentul deschiderii sedintei, dar investitorii vor avea in orice moment in urma ordinelor introduse un pret de deschidere potential, care are o limita maxima de variatie de plus-minus 15%.


Totodata, Farmache a spus ca nu vede motive sa suspende si predeschiderea, daca va fi atinsa variatia maxima.


"Piata va functiona, vom avea preturi astazi, dar la inchiderea sedintei de tranzactionare. Pana atunci investitorii vor putea sa foloseasca facilitatile oferite de modulul de predeschidere. In aceasta perioada vor putea sa analizeze si sa asimileze in liniste eventuale stiri care mai pot aparea pe pietele externe. Limita de variatie de pret ramane aceeasi de plus-minus 15%", a declarat pentru Money Channel Stere Farmache.


Bursa nu a mai avut o perioada asa de lunga de predeschidere pentru toata piata, ci doar pentru anumite simboluri. Seful BVB a dat exemplul Poloniei, a carei bursa functiona in 1992 intr-o predeschidere continua. El a apreciat ca in contextul actual din pietele financiare decizia este potrivita.


Temerile unei recesiuni au dus la prabusirea burselor americane in ultima sedinta, iar principalul indice Dow Jones a scazut sub 9.000 de puncte, ajungand la minimul ultimilor cinci ani.


Astfel, indicele Dow Jones a cazut cu 7,33%, pana la nivelul de 8.579,19 puncte. Indicele reprezentativ pentru cele mai mari 500 de companii listate la bursa in Statele Unite (Standard & Poor's 500) a cazut cu 7,62%, pana la 909,92 puncte, iar indicele Nasdaq Composite a pierdut 5,47%, pana la 1.645,12 puncte.


Ca urmare, si indicele bursei nipone Nikkei a inchis sedinta de vineri cu o scadere spectaculoasa, de 9,62%, cea mai puternica din ultimii 21 de ani, din cauza temerilor privitoare la situatia sistemului financiar mondial.


Aceasta este cea mai brusca scadere procentuala a principalului indice al bursei din Tokyo din 20 octombrie 1987, cand a pierdut 14,90%, in urma caderii pietei din New York in "Lunea Neagra". Totodata, este a treia cea mai mare prabusire intr-o sedinta din istoria indicelui, creat in 1950.


Din cauza scaderilor prea mari, tranzactiile au fost suspendate pentru un sfert de ora pe piata contractelor la termen si a optiunilor.


Dupa sapte zile de scaderi, Nikkei a pierdut in total 24,33% in ultima saptamana, 26,50% de la inceputul lui octombrie si 54,68% fata de cel mai inalt nivel atins la mijlocul lunii iulie 2007, la inceputul crizei financiare.


"Bursa nu a modificat limitele de pret si gasim ca piata de la Bucuresti nu inca este pregatita pentru o asemenea abordare, mai cu seama in contextul international actual", a mai spus seful BVB.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1604 ori