Popa, BNR: Romania are nevoie de cel putin un an pentru a reveni la rating de investment grade

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 13:33
1012 citiri
Popa, BNR: Romania are nevoie de cel putin un an pentru a reveni la rating de investment grade

Revenirea ratingului Romaniei in categoria investment grade poate avea loc "mai degraba peste un an, un an si ceva", dupa ce agentiile de evaluare financiara vor ridica perspectiva de rating a tarii la stabila si apoi la pozitiva, a declarat vineri viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

"Pana la revenirea ratingului in investment grade este nevoie sa se imbunatateasca perspectiva de la negativa la stabila si apoi la pozitiva, dupa care dureaza cateva luni, chiar sase luni. Pentru investment grade vorbim de un an, poate un an si ceva", a spus Popa.

Romania are in prezent rating fara recomandare de investitii - 'BB+', cel mai inalt nivel din clasa speculativa (junk) - de la doua din cele trei mari agentii de rating, Fitch si Standard&Poor's.

Aceste doua agentii au retrogradat Romania sub categoria cu recomandare de investitii (investment grade) la finalul lui 2008.

Moody's este singura din cele trei mari agentii de rating care acorda inca rating investitional Romaniei, cu un calificativ 'Baa3' - ultima treapta de investment grade.

"Ratingurile Romaniei s-ar putea stabiliza la nivelul actual", declara Marko Mrsnik, analist S&P.

Unii analisti au estimat in ultimele zile ca ratingul Romaniei ar putea reveni la categoria investment grade la finalul lui 2010 sau la inceputul lui 2011.

 

#revenire, # rating, # investment grade, # romania, # popa , #stiri Standard Poor s