Pietele internationale de capital au revenit pe un trend ascendent, dupa cinci sedinte de decline

Miercuri, 07 Martie 2007, ora 08:05
881 citiri

Pietele internationale de capital si-au reluat, marti, evolutia ascendenta, dupa cinci sedinte consecutive de scadere, alimentand sperantele investitorilor ca perioada de vanzari masive de actiuni la nivel mondial s-a incheiat, transmite Reuters.

Majoritatea indicilor bursieri asiatici au crescut, marti, cu 1%-2%, dupa ce investitorii au cumparat actiuni la firme de export, precum Sony, si grupuri miniere, intre care se numara si BHP Billiton. Actiunile europene s-au aliniat la scurt timp tendintei ascendente, desi avansul consemnat a fost mai lent, iar titlurile companiilor de pe Wall Street au deschis sedinta de marti in crestere.

Redresarea pietelor de capital a atenuat tendintele investitorilor de a renunta la activele cu grad ridicat de risc, ceea ce a condus la aprecierea dolarului, a monedei euro si altor valute cu randamente ridicate.

De asemenea, cele mai recente comentarii ale oficialilor Rezervei Federale, care au afirmat ca pietele financiare din Statele Unite functioneaza corespunzator si recesiunea economica nu reprezinta o evolutie inevitabila, au atenuat temerile investitorilor privind riscurile carora se expun.

"Cred ca este un pas spre revenirea pietelor. Sa speram ca aceasta situatie se va mentine, intrucat poate constitui baza pentru o evolutie favoabila", a afirmat Andre Bakhos, pesedintele Princeton Financial Group.

Preturile petrolului si ale metalelor pretioase nu au inregistrat variatii semnificative. Astfel, titeiul a fost cotat, marti, la peste 60 de dolari pe baril, dupa ce a scazut cu peste 2% in sedinta de tranzactionare precedenta, pe fondul temerilor ca declinul pietelor financiare ar putea atrage reducerea cererii de energie.

Declinul pietelor financiare internationale a debutat in urma cu o saptamana, cand principalul indice bursier din China a scazut cu aproape 9%, dupa ce autoritatile locale au anuntat ca vor intensifica eforturile de prevenire a speculatiilor. Declinul indicatorului chinezesc a fost acompaniat de temerile investitorilor privind stagnarea economiei Statelor Unite, precum si nivelul supraevaluat al pietelor de capital internationale.

Indicele Nikkei, al bursei din Tokyo, a crescut, marti, cu 1,2%, inversand trendul descendent din ultimele cinci zile, cand a pierdut 8,6 procente.

Principalii indicatori ai burselor din Australia, Hong Kong si Corea de Sud au incheiat sedinta bursiera in crestere cu 2%.

Bursele europene au recuperat partial pierderile din ultima saptamana, ca urmare a cresterii cererii pentru actiunile companiilor miniere, in contextul avansului preturilor metalelor. Astfel, indicele FTSEurofirst 300, care include actiunile principalelor companii europene, a crescut cu 0,71% in timpul sedintei de tranzactionare, la 1.456,6 puncte.

Indicatorul DAX, al bursei de la Frankfurt, si indicele londonez FTSE 100 au castigat 0,65%, in timp ce bursa de la Paris, reprezentata prin indicele CAC 40, a inregistrat un avans de 0,73%.

Cotatia actiunilor Google a crescut cu 1,7%, la 448,55 dolari pe bursa Nasdaq, dupa ce compania a anuntat intensificarea colaborarii cu Apple. Titlurile grupului Altria au avansat cu 1,5%, dupa ce Deutsche Bank a revizuit in crestere ratingul producatorului de tigarete.

Indicele bursei din New York, Dow Jones industrial average, a crescut cu 0,83%, la 12.150,95 de puncte, iar indicatorul Standard & Poor's 500 a castigat 14,31 puncte, plasandu-se la 1.388,43 puncte.

Euro a fost cotat la 152,42 yeni in prima parte a sedintei de tranzactionare, in crestere cu 0,8%. In acest timp, dolarul a crescut cu 0,73% in raport cu valuta japoneza, fiind cotat la 116,38 yeni, dupa ce a atins, luni, cel mai scazut nivel din ultimele trei luni, de 115,13 yeni.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...