Pierderile de o mie de miliarde de dolari de la bursa dupa reducerea ratingului SUA sunt inexplicabile - Analiza

Joi, 25 August 2011, ora 16:25
1179 citiri
Pierderile de o mie de miliarde de dolari de la bursa dupa reducerea ratingului SUA sunt inexplicabile - Analiza

Actionarii companiilor listate la New York sunt cu o mie de miliarde de dolari mai saraci in urma deciziei Standard & Poor's de a reduce pentru prima data ratingul SUA de la AAA, la AA+, iar unii investitori considera ca pierderile sunt de neinteles. 

In timp ce indicele de referinta al bursei americane a pierdut 6,7%, adica 1.030 miliarde de dolari, de la retrogradarea din 5 august, titlurile de Trezorerie SUA au crescut pe piata secundara in cel mai accelerat ritm din ultimele 12 luni, iar guvernul american s-a imprumutat la cele mai reduse dobanzi din istorie, informeaza Bloomberg citat de Mediafax.

"Unul dintre cele mai perverse lucruri la care am asistat in 25 de ani de afaceri este ca, dupa ce S&P a redus ratingul guvernului SUA, reactia investitorilor a fost sa se inghesuie tocmai in titlurile care au fost retrogradate, iesind in acelasi timp de pe actiuni fara sa se uite la pret.

Cotatiile bursiere s-au decalat mult prea mult", comenteaza Kevin Rendino, money manager la fondul american BlackRock, cu active de 3.650 miliarde de dolari.

Pentru investitori ca Rendino, valul de vanzari a parut nejustificat, nu a discriminat intre companiile care chiar meritau sa scada si cele aflate intr-o situatie buna. Astfel au aparut "chilipiruri" pe bursa pentru investitorii atenti.

Purtatorul de cuvant al S&P Edward Sweeney a refuzat sa comenteze daca decizia agentiei de rating a influentat deciziile investitorilor de a vinde actiuni.

S&P, care contrazice pozitiile celorlalte doua mari agentii de rating, a atras atentia investitorilor de la cel de-al zecelea trimestru consecutiv in care companiile din componenta indicelui S&P 500 au raportat profituri peste estimari.

Actiunile au fost vandute masiv, alaturi de marfuri si de majoritatea valutelor, preferate devenind aurul, titlurile de trezorerie SUA, obligatiunile guvernamentale japoneze, francul elvetian si yenul.

Randamentul titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la zece ani pe piata secundara au atuns pe 18 august un minim record de 1,97%.

Aceasta dobanda reprezinta principalul punct de referinta la stabilirea ratelor pentru credite auto si ipotecare in SUA.

Trezoreria SUA a vandut pe 23 august obligatiuni de 35 miliarde de dolari, cu maturitatea la doi ani, la o dobanda istorica de numai 0,22%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#bursa, # rating dua, # pierderi pe bursa , #stiri Standard Poor s