Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Paradox american: economia creste, actiunile scad

Paradox american: economia creste, actiunile scad
Saptamana aceasta va fi dominata de intalnirea de joi a Comisiei pentru Politica Monetara din cadrul Fed (FOMC - Federal Open Market Committee), intalnire de la care investitorii de pe piata de capital asteapta indicii privind viitoarea evolutie a ratei dobanzii de referinta in Statele Unite.O stopare a actualei politici de crestere A"in pasi maruntiA" a dobanzii ar avea un efect pozitiv asupra pietei de capital americane, insa ar dinamita ascensiunea de pana acum a dolarului.

Estimarile tuturor analistilor anunta o crestere a dobanzii de referinta de la 3,25%, cat este in prezent, la 3,5% dupa intalnirea de joi a FOMC. Investitorii interesati de actiuni vor reactiona insa la comentariile ce vor insoti decizia Fed, si nu la cresterea propriu-zisa a dobanzii.

Pentru finalul anului, analistii prevad o crestere a dobanzii Fed pana la 4%, insa dupa datele foarte bune privind angajarile din SUA, publicate vineri, sunt voci care prevad chiar o crestere mai mare a acesteia.

Departamentul american al Muncii a raportat saptamana trecuta o crestere cu 207.000 a numarului de locuri de munca, fata de 166.000 in luna iunie si de o previziune de doar 183.000 a analistilor chestionati de Reuters.

Evolutia indicilor bursieri de pe Wall Street saptamana trecuta a fost una negativa, Dow Jones Industrials scazand cu 0,8 procente, Standard & PoorA's 500 cu 0,6 procente, iar Nasdaq Composite cu 0,3 procente.

A"Piata este intre ciocan si nicovala. Datele privind angajarile sunt mai bune decat asteptarile. Intotdeauna am considerat ca acesta e un lucru bun pentru economie, insa A"fundamentalistiiA" vorbesc despre cum vor provoca aceste date noi cresteri ale ratei dobanzii din partea Fed. E o nebunieA", spune Ralph Bloch, vicepresedinte al Raymond James Associates din Reston, Virginia.

Ratele mai mari ale dobanzilor sunt vazute ca un lucru negativ pentru actiuni, din cauza ca maresc costurile afacerilor si A"manancaA" din banii pentru consum, ceea ce in final duce la contractarea pietei de desfacere.

In afara dobanzii de referinta, SUA va mai avea si alte date economice importante de raportat.

Miercuri, Trezoreria americana va publica deficitul bugetar pe luna iulie, iar estimarile analistilor vorbesc despre o micsorare a acestuia pana la 57 miliarde de dolari, de la 69,2 miliarde in urma cu un an. A"Ca urmare a intaririi economiei, veniturile guvernamentale vor continua sa depaseasca asteptarile, ceea ce inseamna ca deficitul bugetar se va micsora mai repedeA", este de parere Stanley Nabi, vicepresedinte la Silvercrest Asset Management Group, New York.

Departamentul Comertului va raporta joi vanzarile cu amanuntul pe luna iulie in Statele Unite, estimate a creste cu 2,2%, fata de cresterea de 1,7% din luna precedenta.

Ziua de vineri va aduce si raportul Departamentului american al Comertului privind deficitul comercial al SUA. Economistii se asteapta ca acesta sa creasca din nou, de la 55,4 miliarde de dolari in mai la 57,3 miliarde de dolari in iunie.

Ultimele raportari financiare pentru trimestrul al doilea ar putea aduce si ele un impuls pentru piata.

Astazi urmeaza sa isi faca publice rezultatele producatorul de componente auto Delphi Corp., iar maine Cisco Systems si Walt Disney Co. Pentru Cisco, analistii asteapta un profit de 6,6 miliarde de dolari, echivalentul a 25 de dolari pe actiune. Miercuri isi va raporta rezultatele financiare Federated Department Stores, iar joi Dell, Nvidia si DreamWorks Animation.

Analistii de pe Wall Street estimeaza un profit de 13,5 miliarde de dolari sau 38 de centi pe actiune, pentru Dell, si de 587 de milioane sau 34 de centi pe actiune, pentru Nvidia. Profitul pe actiune al Nvidia ar avea astfel o crestere de 1030% fata de trimestrul al doilea al anului 2004.


Autor: Marius Pandele
Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 819 ori