Panica a pus stapanire pe pietele mondiale

Luni, 08 August 2011, ora 23:31
1215 citiri
Panica a pus stapanire pe pietele mondiale

Scaderea ratingului SUA a panicat bursele mondiale care au inregistrat cele mai mari pierderi din ultimul an, in ciuda liderilor care doresc sa impiedice un nou crah economic global, informeaza NewsIn.

Pietele globale si-au extins pierderile insemnate suferite saptamana trecuta, in ciuda anuntului facut de Banca Centrala Europeana de a cumpara obligatiuni guvernamentale.

De altfel, pentru mai multa siguranta, investitorii au parut luni sa se indrepte mai degraba catre aur si obligatiuni, cumparand inclusiv obligatiuni guvernamentale americane, in ciuda scaderii ratingului lor.

Bursele europene au dat inapoi dupa ce deschisesera in crestere, in momentul in care indicele Dow Jones al bursei din New York a deschis in scadere, dupa ce vineri agentia Standard & Poor's a coborat pentru prima data ratingul de creditare al SUA de la AAA la AA+.

BCE a fost nevoita sa intervina pentru a contracara ingrijorarile ca Spania si Italia vor fi urmatoarele victime ale crizei datoriilor.

Randamentul obligatiunilor spaniole si italiene a scazut, intr-adevar, simtitor dupa interventia BCE, in cazul Spaniei de la 6% la 5,2%.

Insa investitorii de la burse au parut mai putin entuziasti de interventia BCE.

FTSE 100 de la Londra a pierdut peste 3%, la Paris (Cac 40) pierderile au fost de peste 4 procente, in timp ce Frankfurt (Dax) a incheiat cu minus 5,02%. In cazul burselor europene, ele au atins cel mai scazut nivel din ultimii doi ani.

Si pietele asiatice au cazut luni dupa scaderea ratingului SUA. Indicii Nikkei din Japonia si Hang Seng din Hong Kong au pierdut 2,2%, iar Kospi in Coreea de Sud a pierdut 3,8 puncte procentuale.
La Moscova, indicele RTS a avut o cadere de aproape 8% la inchidere.

Euro a pierdut teren in fata dolarului, iar pretul petrolului a scazut cu 3 procente.

#retrogradare rating sua, #burse, #burse prabusire, #crah economic, #criza datorii , #stiri Standard Poor s