Orban: Asteptarea unui franc elvetian mai slab ar fi o iluzie

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 16:02
2743 citiri
Orban: Asteptarea unui franc elvetian mai slab ar fi o iluzie

Premierul ungar Viktor Orban a avertizat vineri populatia ca asteptarea unui franc mai slab ar fi "o iluzie", iar partidul de guvernare va discuta in curand noi masuri pentru a ajuta persoanele care au probleme cu creditele in moneda elvetiana, care s-a apreciat puternic, transmite Mediafax.

Cresterea puternica a francului a redus bugetele populatiei ungare, puternic creditate in moneda elvetiana, si ameninta cresterea economica a tarii.

Orban a mentionat ca aceia care s-au imprumutat in valuta, atrasi de dobanzile scazute si de asteptarile optimiste privind aprecierea forintului inainte de criza financiara din 2008, se regasesc acum intr-o situatie mai grea decat daca s-ar fi imprumutat de la inceput in forinti, la dobanzile ridicate presupuse de moneda locala.

"Nu merita speculat ca situatia lor se va imbunatati, din cauza evenimentelor din economia europeana. Dimpotriva, situatia este pe cale sa se inrautateasca", a declarat Orban intr-o conferinta de presa.

El a afirmat ca partidul Fidesz va discuta saptamana viitoare noi masuri de sprijin pentru persoanele care au credite in franci.

Francul elvetian este considerat un activ cu randament scazut, insa foarte sigur in raport cu alte investitii. Speriati de criza datoriilor de stat din zona euro, de situatia economica incerta din SUA si de posibilitatea unei noi runde de recesiune mondiala, investitorii au retras masiv in acest an banii din actiuni, marfuri, valute si alte active volatile, intrand puternic pe aur, franci elvetieni si yeni japonezi.

Anterior, criza financiara mondiala declansata in 2008 a determinat investitorii sa se refugieze in franci, aur si yeni, cele trei active fiind pe un trend ascendent puternic in ultimii trei ani.

Cursul de schimb forint/franc a crescut de la 160-170 unitati in perioada 2006-2008 la peste 180 unitati la sfarsitul anului 2009, 222 unitati la finele anului trecut, respectiv la 236,17 unitati la sfarsitul lunii iulie.

In august, francul s-a apreciat la peste 250 de forinti, odata cu volatilitatea extrema resimtita in prima parte a lunii pe pietele financiare, dupa reducerea ratingului de credit al SUA de catre Standard & Poor's.

#franci elvetieni, #credite franci elvetieni, #apreciere franc elvetian, #franc , #stiri Standard Poor s

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0003

1 USD = 4.6356 RON

-0.0046
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  3. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  4. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  5. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  6. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  7. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  8. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  9. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați
  10. Planuri mari pentru Cernavodă și NuScale. Termenele limită reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și ce ține pe loc proiectul Doicești