Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Obligatiunile Irlandei si ale altor tari indatorate isi continua declinul

Obligatiunile Irlandei si ale altor tari indatorate isi continua declinul

Obligatiunile celor mai indatorate tari din zona euro, in frunte cu Irlanda, au continuat miercuri sa aiba o evolutie negativa din cauza temerilor privind extinderea crizei bugetare din aceasta tara in restul regiunii, transmite Bloomberg.

Astfel, obligatiunile Spaniei si Greciei s-au depreciat dupa ce ratingul Irlandei a fost retrogradat cu doua trepte de catre Standard&Poor's, care anticipeaza escaladarea costului de salvare a bancilor.


In cazul Germaniei, obligatiunile au scazut dupa ce o emisiune de titluri a guvernului a fost sub asteptari.


Si obligatiunile Portugaliei au o evolutie negativa, ca urmare a celei mai mari greve declansate in tara in ultimii 22 de ani.


"Exista multa teama si ingrijorare. Principala problema este daca Spania va fi tarata in aceasta situatie si cat de mult. Costul Irlandei si Portugaliei poate fi suportat, dar cu Spania este o alta problema, avand in vedere marimea PIB-ului", a declarat Michael Leister.


La ora 11:00 GMT, randamentul obligatiunilor irlandeze pe termen de zece ani era in crestere cu 0,03 puncte procentuale, la 8,95%.


Randamentul obligatiunilor portugheze pe zece ani a urcat cu 0,13 puncte, la 7,19%. Pentru Spania, randamentul acestui tip de obligatiuni a avansat cu 0,17%, la 5,1%.


Si in Germania, randamentul obligatiunilor cu maturitate la zece ani a crescut cu 0,02 puncte, la 2,57%.


Germania a vandut obligatiuni in valoare de 4,8 miliarde de euro, cu un randament mediu de 2,59% si maturitate in ianuarie 2021, cererea devansand oferta de 1,2 ori.


Guvernul german urmarea vanzarea unor obbligatiuni de pana la sase miliarde de euro.


Euro s-a depreciat cu 0,3%, la 1,3330 dolari pe unitate, declinul din aceasta saptamana ajungand la 2,6%.


Obligatiunile Irlandei, Portugaliei si Greciei s-au depreciat dupa ce liderii Uniunii Europene au convenit, la sfarsitul lui octombrie, sa analizeze propunerea Germaniei de creare a unui mecanism permanent de salvare a statelor cu probleme financiare, din 2013.


Mecanismul ar implica restructurarea datoriilor, costul urmand sa dfie suportat si de detinatorii privati de obligatiuni suverane.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1147 ori