Obligatiunile emise de Banca Mondiala, suprasubscrise cu 20%

Miercuri, 13 Septembrie 2006, ora 11:59
791 citiri

Emisiunea de obligatiuni realizata de Banca Mondiala pe piata romaneasca, in perioada 30 august -12 septembrie, a fost suprasubscrisa cu 20%, a declarat directorul general al companiei de brokeraj Intercapital Invest, Razvan Pasol.Razvan Pasol a mentionat ca, miercuri, vor fi cunoscute rezultatele exacte. Obligatiunile, denominate in lei, vor fi alocate pro-rata, in functie de ponderea subscrierilor fiecarui investitor in total.

Valoarea emisiunii este de 525 de milioane lei, cu o dobanda de 6,5% pe an. Operatiunea este prima emisiune straina supranationala din Romania, iar titlurile, cu scadenta la trei ani, vor fi primele notate de agentiile de rating cu calificativul maxim, "AAA". Fondurile vor fi utilizate pentru finantarea de proiecte in tarile membre ale institutiei financiare internationale.

Obligatiunile ar putea fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, la inceputul lunii octombrie. ABN AMRO Bank Romania este consultant financiar, grup de distributie si agent de plata, iar Intercapital Invest a intermediat operatiunea.

Banca Mondiala are cel mai ridicat rating, "AAA" de la agentia Standard & Poor's si "Aaa" de la MoodyA's Investors Service.

Obligatiuni in lei a mai lansat Banca de Dezvoltare a Germaniei (Kreditanstalt fur Wiederaufbau), in suma de 100 de milioane de lei.

Agentia pentru Credite de Export din Norvegia, Eksportfinans, va plasa, pe piata din Londra, o emisiune de obligatiuni in lei, in valoare de 176 milioane lei (aproximativ 50 milioane euro).

De asemenea, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a aratat ca ar putea vinde in 2007 obligatiuni in lei, reprezentand echivalentul a 50 milioane dolari.

Mediafax