Note mai bune pentru Romania de la agentiile internationale de rating

Marti, 10 Octombrie 2006, ora 05:28
1001 citiri

Continua cresterea notelor acordate de supraveghetorii internationali ai economiei Romaniei. Recent, agentia internationala de rating Moody's a anuntat imbunatatirea calificativului privind nivelul riscului de tara (rating) acordat Romaniei, tara noastra iesind din grupa de risc 'speculativ' al emitentilor de datorie expusi fluctuatiilor si incadrandu-se in categoria de risc aferenta nivelului investitional (investment grade), caracteristic tarilor cu o solvabilitate acceptata de marea majoritate a investitorilor, informeaza Ministerul Finantelor Publice.Moody's devine astfel cea de-a patra agentie de rating internationala, dupa Fitch, Standard&Poor's si JCRA care isi schimba substantial perceptia asupra Romaniei, clasificand-o in categoria tarilor de nivel investitional, creand premizele diversificarii bazei investitionale pentru instrumentele emise de statul roman cat si a cresterii investitiilor straine directe in Romania. Urmare deciziei Moody's, riscul de tara aferent imprumuturilor suverane pe termen scurt si lung, in valuta si in moneda locala, a fost imbunatatit de Moody's la Baa3 de la Ba1.

De asemenea, nivelul plafoanelor de rating, conform metodologiei de evaluare a Moody's, au fost imbunatatite la nivelul A1, pentru obligatiunile in valuta pe termen lung (apreciere de la A2), respectiv Baa3/P-3, pentru depozite la banci in valuta. Plafonul de rating pentru creditele in moneda nationala, care reprezinta cel mai inalt calificativ ce poate fi acordat unui emitent sau unui imprumut in lei in Romania a ramas nemodificat, la nivelul Aa3.

Nemodificat a ramas si rating-ul Aa3 pentru depozitele bancare in moneda nationala, acesta fiind considerat de Moody's ca fiind cel mai inalt nivel al calificativelor pentru o banca sau alta institutie care atrage depozite in Romania. Decizia de imbunatatire a nivelului riscului de tara a fost luata, conform comunicatului emis de Moody,s, in baza progreselor inregistrate de Romania in cele mai importante domenii, astfel ca riscul de credit a fost redus pana la acel nivel care confera tarii noastre un rating din categoria gradului investitional. De asemenea, agentia noteaza ca datoria publica a scazut in ultimii ani, in contextul diminuarii ratelor dobanzilor si mentinerii sub control a deficitului bugetar.

Programul de reforme economice este in grafic, fapt evidentiat de privatizarile unor mari companii de stat in ultimul an. Imbunatatirea politicii monetare, in mod particular realizata prin trecerea la tintirea inflatiei au consolidat stabilitatea economica, remarcandu-se posibilitatea atingerii unui nivel al inflatiei de sase la suta pentru anul 2006, fata de nivelul de 40 la suta inregistrat in urma cu cinci ani, in conditiile unei cresteri economice puternice. Agentia de rating americana mentioneaza, de asemenea, ca trecerea la un regim de curs valutar variabil precum si cresterea rezervelor valutare au redus vulnerabilitatea externa, subliniind in acest sens si nivelul mare al investitiilor straine directe si datoria externa moderata, chiar daca deficitul de cont curent este destul de ridicat, aflandu-se pe un trend crescator.

Totodata, se atrage atentia asupra necesitatii mentinerii unei competitivitati ridicate in contextul intrarii pe o piata unica europeana foarte competitiva. In acest sens, se mentioneaza ca, desi competitivitatea nu pare sa fie o problema in prezent, mentinerea unei cresteri sustinute a productivitatii va fi esentiala pentru a preveni o apreciere nesustenabila a cursului de schimb si o depreciere a deficitului comercial. Totusi, se mentioneaza ca vulnerabilitatea externa redusa si nivelul mic al datoriei ofera o flexibilitate mare si minimizeaza riscul unor astfel de evolutii negative.

Bloombiz

directNews.ro - Topul blogurilor

Recomandari 10 Octombrie 2006

1. Madalin Matica: Meet me there !

Prima editie a "Marketing>Innovation>Forum". Cind ? Pe 11 Octombrie 2006. Unde ? JW Marriott Hotel. Concept ? "Marketingul din Romania se afla in momentul unui nou start generat pe de o parte de sofisticarea consumatorilor si cresterea competitiei si pe de alta parte de dezvoltarea noilor tehnologii si aparitia unui numar mare de solutii alternative pentru piata de advertising."

2. Catalin Tolontan: "Adevarul" il vrea pe seful de la "Libertatea"

Adrian Halpert, redactor-sef la Libertatea, este urmatoarea tinta a lui Dinu Patriciu, dupa ce patronul ziarului Adevarul a transferat o echipa intreaga din infrastructura Ringier. Oferta catre Halpert a fost inaintata de aproximativ doua luni, sustin surse din apropierea sefului Rompetrol, care pretind ca exista sanse mari ca managerul editorial al Libertatii sa accepte. Halpert a inceput presa de top la Evenimentul Zilei, perioada de la milocul anilor "90 marcindu-i serios cariera,...

3. Cum ne vad nemtii

Cotidianul german Die Zeit a publicat ieri un vast articol de analiza dedicat Romaniei, din care cititorul german intelege ca sansele tarii noastre de a adera la Uniunea Europeana stau sub semnul intrebarii. Astfel, cotidianul german prezinta niste cifre care nu ne fac deloc optimisti pentru aderarea din 2007 (sau 2008). Se spune in articol ca orasele mari dsunt destul de bine dezvlotate, insa zonele mai sarace, in special cele rurale, din "Romania profunda", ar avea nevoie de cativa zeci de ani pentru a se apropia de nivelul european. Christian Tenbrock, semnatarul articolului, afirma ca "40 la suta dintre romani traiesc in continuare din agricultura desi produc doar 13 la suta din PIB. 2,4 milioane de romani se afla sub pragul de saracie. Doar doi din zece locuitori de la sate au apa curenta in casa, iar reteaua stradala include doar 113 kilometri de autostrada".

4. Catalin Tenita: Comodizarea puterii nucleare

Daca si Coreea de Nord e pe cale sa isi traga bomba nucleara (sau poate deja au), fara ajutor din partea Chinei, atunci se pare ca intram in epoca comodizarii puterii nucleare. La inceput voiam sa numesc postul "the open-source nuke" si sa vorbesc de modul in care developmentul si know-howul specific intra usor usor din top secret in creative-commons licence :) , dar dupa aia mi-am dat seama ca e un pic prea avangardist, dat fiind faptul ca exista ingredientul minune care este uraniul.

5. Alex Mihaileanu: angajati si angajatori

Cu un ochi pe insemnarea lui Radu Ionescu si cu altul pe experienta personala, imi dau si eu cu parerea despre angajarile care se fac la noi. Radu a dat pe blogul propriu un anunt de angajare in care nu se specifica nimic de salariu, se spune doar ce se cere. El spune ca vrea oameni buni, talentati, curiosi si perfectionisti samd. Sint total de acord cu ce vrea Radu. Si eu, daca as fi angajator, mi s-ar parea normal sa caut astfel de oameni. Problema, insa, e alta. Prin comentariile textului in...