Morgan Stanley, Moody's si S&P au fost acuzate de frauda

Joi, 03 Septembrie 2009, ora 12:18
1463 citiri
Morgan Stanley, Moody's si S&P au fost acuzate de frauda

Banca americana de investitii Morgan Stanley si agentiile de rating Moody's si Standard & Poor's (S&P) sunt acuzate de frauda, intr-un tribunal din New York, de doi investitori, o banca din Abu Dhabi si autoritatile locale dintr-un district al statului Washington. 

Abu Dhabi Commercial Bank si autoritatile districtului King acuza cele trei companii ca au "mascat" riscurile legate de investitii conectate la active ipotecare subprime, informeaza Mediafax.

Judecatorul federal responsabil de proces a respins mai multe plangeri aduse de cei doi reclamanti, insa a decis ca Morgan Stanley, Moody's si S&P trebuie sa se apere in instanta de acuzatii de frauda.

Pentru o a patra parte acuzata, Bank of New York Mellon, instanta a respins toate acuzatiile.

Decizia tribunalului federal ar putea influenta alte procese similare, derulate de investitori sau fonduri de pensii, care doresc sa traga la raspundere bancile si agentiile de rating pentru ca au "umflat" calitatea si valoarea de piata a diverselor active si investitii, pentru a castiga comisioane, provocand insa pierderi uriase investitorilor.

Acuzatiile indreptate impotriva bancii Morgan Stanley si celor doua agentii de rating vizeaza vehicolul investitional structurat Cheyne, care a dat faliment in luna august a anului 2007 dupa ce valoarea tuturor activelor fondului s-a prabusit. Majoritatea investitorilor implicati la Cheyne nu au putut recupera nimic din pierderi.

Vehicolele investitionale structurate cuprind pachete complexe de active financiare, instrumente de creditare si indatorare, inclusiv creante colateralizate.

Industria acestor tipuri de fonduri de investitii controla, la un moment dat active de 350 de miliarde de dolari, insa intregul sector s-a prabusit in primele luni de criza a creditelor ipoteacre subprime.

Intr-un proces separat, intentat in luna iulie, California Public Employees' Retirement System , fondul public de pensii al angajatilor bugetari din California, cel mai mare fond public de pensii din SUA, a acuzat cele trei mari agentii de rating, Moody's, S&P si Fitch Ratings, de publicarea unor informatii incorecte care au condus la pierderi uriase, legate de Cheyne si alte vehicole investitionale structurate.

In cazul din New York, banca din Abu Dhabi si autoritatile locale din districtul King sustin ca Morgan Stanley, Moody's s S&P au promovat Cheyne drept o investitie de foarte buna calitate, cu ratinguri inadecvat de ridicate.

Bank of New York Mellon, absolvita de instanta de toate acuzatiile, ar fi supraevaluat activele Cheyne in rapoartele livrate bancilor de investitii si agentiilor de rating, potrivit reclamantilor.

Instanta federala a decis ca dovezile aduse de investitori sunt suficiente pentru a permite acuzarea celor trei institutii financiare de frauda.

Cum să eviți fraudele cu semnătura digitală: măsuri esențiale de securitate
Cum să eviți fraudele cu semnătura digitală: măsuri esențiale de securitate
În prezent, fraudele cu semnătura digitală pot reprezenta o amenințare reală. Descoperă mai jos măsuri de securitate eficiente și acțiuni concrete pe care le poți implementa în cazul...
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#agentii, #cheyne, #fonduri, #frauda, #investitii, #pensii, #rating , #stiri Standard Poor s