Moody''s: Posibila crestere a ratingurilor pentru Romania

Vineri, 04 Noiembrie 2005, ora 06:41
1037 citiri

Ratingurile pentru datorii de care Romania beneficiaza sunt la un nivel bun. Exista insa si loc de mai bine caci este posibila o imbunatatire a acestora in urmatoarea perioada. Conditia este ca statul roman sa ia masuri pentru corectarea dezechilibrelor economice, a declarat analistul Moody's, Pierre Cailleteau.

In luna martie, agentia internationala de evaluare financiara a majorat calificativul acordat Romaniei pentru datoriile in valuta de la "Ba3" la "Ba1", cu perspectiva pozitiva. Acest calificativ este cu doar o treapta sub categoria investment-grade, cea a investitiilor considerate cu risc scazut. Moody's este singura mare agentie de evaluare financiara care nu a plasat ratingurile Romaniei in categoria investment-grade. Agentiile Standard&Poor's si Fitch au facut deja acest pas. Cailleteau a afirmat ca, desi Romania a inregistrat progrese din luna martie si pana in prezent, nu are inca forta necesara pentru a justifica o revizuire in sens pozitiv. "Credem ca ratingul nostru este bine pozitionat, insa, in acelasi timp, analizam foarte atent modul in care autoritatile administreaza dezechilibrele macroeconomice", a spus analistul. El a precizat ca inainte de a majora calificativele, agentia are nevoie de dovezi care sa probeze ca Guvernul si Banca Nationala a Romaniei pot sa gestioneze eficient problemele tarii. "Daca in urmatoarea luna vom avea sentimentul ca au gasit solutii referitoare la problemele care ne preocupa pe noi, atunci probabil vom majora ratingurile", a afirmat Cailleteau. Analistul a precizat ca Romania beneficiaza de perspectiva pozitiva, intrucat conditiile impuse de statutul de candidat la Uniunea Europeana creeaza o anumita disciplina si impune anumite directii.

Potrivit lui Cailleteau, deficitul de cont curent al statului, estimat de BNR pentru acest an intre 8% si 9%, nu reprezinta o problema, atat timp cat este finantat prin fluxuri de capital provenite din investitii si privatizari. "Daca statul stia sa gestioneze riscurile macroeconomice, probabil ca ar fi avut o politica fiscala mai putin ciclica si ar fi avut mai mult spatiu de manevra pentru politica monetara", a declarat analistul.

Ionut Morariu

Curierul National