Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Moody's nu ia in calcul modificarea ratingului Romaniei in viitorul apropiat

Moody's nu ia in calcul modificarea ratingului Romaniei in viitorul apropiat

Agentia de rating Moody's va mentine ratingul Romaniei la "Baa3" in viitorul apropiat, insa atentioneaza asupra deficitului bugetar ce s-ar putea adanci peste 4% din PIB in 2009, din cauza cresterilor salariale, a spus analistul Moody's pentru Europa de Est, Kenneth Orchard.

In opinia sa, guvernul ar trebui sa isi indrepte atentia asupra cheltuielilor generate de majorarile salariale, ce ar putea adanci deficitul bugetar si ar putea reduce din bugetele pentru celelalte sectoare ale economiei.


"Guvernul ar trebui sa fie atent la cheltuieli, in special la cele salariale. Executivul ar trebui sa ia masuri si ar putea sa reduca cheltuielile din alte sectoare. E posibil ca deficitul bugetar sa creasca semnificativ, peste 4% din PIB, cu toate ca estimarea noastra era de 3,5-3,6% din PIB", a spus Orchard pentru The Money Channel.


Cu toate acestea, Moody's va mentine ratingul Romaniei la "Baa3", iar o modificare ar putea surveni doar in conditiile unui deficit bugetar foarte ridicat, pe o perioada mai lunga de timp.


"Poate ca, daca vom vedea un deficit bugetar ca in Ungaria in urma cu cativa ani, de 8-9% din PIB, ne-ar ingrijora si am putea sa incepem sa regandim rating-ul. Consideram ca Romania este destul de bine pozitionata din punct de vedere al ratingului acordat", a mai spus Orchard.Ratingul Romaniei pentru investitii e suficient de scazut cat sa nu necesite o noua coborare


Din punctul de vedere al investitiilor, Romania ramane pe un plan stabil, atat in prezent, cat si in perioada urmatoare, a adaugat Orchard.


"Credem ca rating-ul Romaniei este foarte bine pozitionat in categoria rating-urilor pentru investitii si nu vedem o schimbare in viitorul apropiat" a mai spus Orchard.


Analistul considera ca instabilitatea pe plan international ar putea pune presiune asupra inflatiei, insa, in conditiile din prezent, Romania este ferita de o spirala inflationista.


"Factorii externi vor pune o presiune destul de puternica asupra inflatiei in anul viitor. Consider totusi ca posibilitatea ca Romania sa intre intr-o spirala inflationista este destul de redusa in acest moment", a mai spus Orchard.Criza financiara mondiala va domoli si cresterea economiei Romaniei


Pe de alta parte, criza financiara internationala isi va pune amprenta asupra cresterii economice a Romaniei. Cu toate acestea, o temperare a cresterii economice ar putea fi un avantaj, in conditiile avansului produsului intern brut din ultima perioada, mai crede Orchard.


"Avem in vedere o incetinire a ritmului de crestere economica in zona euro, iar acest lucru va afecta si cresterea Romaniei. Economia va incetini destul de abrupt in 2009, insa ar putea fi un semnal pozitiv, cresterea economica fiind astfel sustenabila", a spus analistul Moody's.


Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian , declara, joi, ca majorarea salariilor functionarilor publici ar atrage inflamarea deficitului bugetar pana la 7% din PIB in 2009, ceea ce ar insemna incalcarea, de catre Romania, a prevederilor Tratatului de la Maastricht.


Vosganian mai preciza ca aceeasi masura ar avea drept consecinta, in acest an, "cresterea deficitului bugetar cu 1,5 puncte procentuale in ultimul trimestru", in conditiile in care, dupa primele noua luni, acesta se plasa la 1,3 - 1,4% din PIB, iar Guvernul intentioneaza sa pastreze acest nivel si in octombrie.


De asemenea, Vosganian a mai spus ca Executivul ia in calcul sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu aprobarea de catre Parlament a majorarii salariilor din invatamant cu 50% si va cere un punct de vedere din partea BNR si CSAT.


"O astfel de masura ar antrena cresterea fara precedent a inflatiei, iar banca centrala ar fi nevoita sa modifice din nou dobanda de referinta", atragea atentia, joi, ministrul Economiei si Finantelor.


Guvernul si-a propus, pentru acest an, un deficit al bugetului general consolidat de 2,3% din PIB, dupa ce anul trecut dezechilibrul bugetului public a fost de 2,3% din PIB, dupa standardele romanesti, si de 2,7% din PIB, dupa standardul european ESA95, de care tine cont Bruxelles-ul cand analizeaza performanta fiscala a tarilor membre.


Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in urcare cu 2,6 puncte procentuale estimarea pentru cresterea economica a Romaniei in acest an, la 9,1%, apreciind ca, pana in 2013, avansul produsul intern brut nu va cobori sub 6%, potrivit prognozei preliminare de toamna.


Pentru 2009, prognoza oficiala a fost, de asemenea, revizuita in sus, la 6,5%, de la un nivel anterior de 6,1% prevazut in prognoza de primavara.


Moody's este singura dintre marile agentii de evaluare financiara care a mentinut perspectiva stabila atasata ratingului de tara atribuit Romaniei.


La inceputul acestui an, agentia de rating Fitch a anuntat ca a coborat perspectiva ratingului Romaniei de la 'stabila' la 'negativa', la doar cateva luni dupa ce Standard & Poor's luase o decizie similara. Urmatorul pas dupa o astfel de masura, in cazul in care datele economice despre Romania nu se imbunatatesc, este coborarea ratingului de tara.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1301 ori