Moody's a schimbat perspectiva ratingului Japoniei la negativa

Marti, 22 Februarie 2011, ora 14:27
1396 citiri
Moody's a schimbat perspectiva ratingului Japoniei la negativa

Moody's a modificat marti perspectiva ratingului de credit al Japoniei la negativa si cere guvernului o reforma fiscala cuprinzatoare, necesara pentru aducerea sub control a datoriei uriase de stat. Mai mult decat atat, Moody's avertizeaza ca daca guvernul Japonez nu ideplineste cerintele, calificativul ar putea fi redus, transmite Reuters citat de Mediafax. 

Dolarul s-a apreciat usor fata de yen dupa schimbarea perspectivei ratingului "Aa2" al Japoniei, insa contractele futures cu obligatiuni guvernamentale nipone nu au afisat o reactie semnificativa.

Japonia incearca sa reduca datoriile publice de doua ori mai mari decat Produsul Intern Brut de circa 5.000 de miliarde de dolari.

Standard & Poor's a redus deja ratingul guvernului de la Tokyo, iar alte agentii de evaluare financiara au lansat avertismente.

Naoto Kan, investit in luna iunie a anului trecut, este cel de-al cincilea premier al Japoniei in ultimii cinci ani si s-a angajat sa implementeze reforme fiscale serioase, inclusiv cresterea TVA-ului de 5%.

Guvernul nipon se confrunta in acelasi timp si cu cresterea puternica a cheltuielilor sociale.

Opozitia refuza sa colaboreze cu guvernul si face presiuni asupra lui Kan sa declanseze alegeri anticipate, amenintand ca va bloca legile legate de buget, inclusiv un act care ar permite autoritatilor sa emita noi obligatiuni.

Analistii subliniaza insa ca 95% din datoriile Japoniei sunt catre investitorii autohtoni, tara fiind astfel aparata de turbulente de tipul crizei datoriilor de stat care afecteaza mai multe tari din zona euro.

Aceasta situatie explica si lipsa de reactie a pietelor la avertismentele alarmante ale agentiilor de rating.

Moody's noteaza ca intrarea Japoniei intr-o criza de finantare este improbabila pe termen mediu. 

#moodys', # rating japonia, # datorie de stat japonia, # reforma fiscala, # japonia , #stiri Standard Poor s