Moody's a retrogradat Italia

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 10:21
1629 citiri
Moody's a retrogradat Italia

Moody's a scazut ratingul de credit al Italiei pentru prima data in aproape doua decenii. Retrogradarea vine pe fondul ingrijorarilor legate de modul de gestionare a problemei datoriilor si economiei slabe ale tarii de catre guvernul condus de prim-ministrul Silvio Berlusconi.

Ratingul Italiei a fost scazut cu trei trepte, de la A2 la Aa2, cu perspective negative, dupa cum a declarat, ieri, agentia de rating cu sediul la New York, conform Bloomberg.

Retrogradarea vine dupa ce Standard& Poor's a scazut ratingul Italiei pe 20 septembrie, pentru prima data in cinci ani.

Italia a mai fost retrogradata de Moody's in mai 1993.

Italia a aprobat luna trecuta un plan de austeritate in valoare de 54 de miliarde de euro, cu scopul de a echilibra bugetul pana in 2013. Miscarea a convins Banca Centrala Europeana sa cumpere obligatiunile de stat ale Italiei.

In urma acestui gest, valoarea obligatiunilor a scazut cu aproximativ 100 de puncte, insa costurile de imprumut ale Italiei au ramas la un nivel maxim record pe fondul contagiunii crizei datoriilor din zona euro.

"Sentimentul fragil al pietei legat de datoriile suverane ale zonei euro se reflecta in costuri de foarte mari ale imprumuturilor", se arata in comunicatul Moody's. "Cu toate ca actiunile politice viitoare ale zonei euro ar putea calma ingrijorarile investitorilor si ar putea stabiliza pietele, insa, in acelasi timp, se poate intampla chiar opusul".

Urmeaza o serie de retrogradari

Tarile din zona euro cu ratinguri de credit sub nivelul de top triplu A s-ar putea confrunta cu reducerea calificativelor, a avertizat agentia Moody's la scurt timp dupa ce a coborat ratingul Italiei cu trei trepte, la A2.

"Cu exceptia celor mai solide tari din zona euro, toate statele se vor confrunta cu presiuni negative sustinute pe ratinguri. Prin urmare, Moody's anticipeaza ca tot mai putine tari cu ratinguri sub nivelul de top Aaa isi vor pastra calificativele", se spune intr-un comunicat al agentiei.

Moody's noteaza ca nu exista presiuni iminente care ar putea cauza coborarea ratingurilor tarilor cu triplu A.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#italia, #rating italia, #criza, #criza europa, #criza economica, #criza mondiala, #italia retrogradare, #retrogradare , #stiri Standard Poor s