Ministrii din G7 promit ca vor stabiliza pietele internationale

Luni, 08 August 2011, ora 09:13
1188 citiri
Ministrii din G7 promit ca vor stabiliza pietele internationale

Ministrii de finante din G7, grupul celor mai industrializate tari din lume au declarat ca sunt decisi sa ia masuri coordonate, pentru a stabiliza pietele internationale, in urma problemelor pe care le intampina Statele Unite si Europa, anunta NewsIn.

Suntem decisi sa luam masuri coordonate acolo unde este nevoie, sa asiguram lichiditatea si sa sustinem functionarea pietelor financiare, stabilitatea financiara si cresterea economica", au declarat ministrii de finante din G7 intr-un comunicat comun ce a intervenit in urma conferintei lor online.

"Vom ramane in contact strans in urmatoarele saptamani si vom coopera adecvat, pregatiti sa luam masuri pentru a asigura stabilitatea si lichiditatea pe pietele financiare", se arata in comunicat.

Ingrijorarile crescande asupra datoriilor din zona euro, precum si din Statele Unite au provocat, saptamana trecuta, caderi drastice ale burselor din intreaga lume.

In plus, agentia de evaluare financiara Standard&Poor's nu s-a lasat impresionata de acordul de ultim moment din Congresul SUA, de a ridica limita de indatorare de la 14.300 miliarde dolari la 16.700 miliarde dolari si a scazut ratingul SUA de la AAA la AA+. Retrogradarea ratingului este perceputa ca o problema majora pentru administratia Obama, putand cauza cresterea costurilor pentru imprumuturile guvernului american.

Pe de alta parte, Italia este cea mai mare economie care va fi lovita de criza datoriilor din zona euro, mai scrie BBC News. Pretul pe care Italia il plateste pentru obligatiunile guvernului sau a urcat pe fondul indoielii ca nivelul datoriei se poate mentine atat de ridicat, in timp ce cresterea economica este atat de lenta.

De asemenea, Spania este si ea afectata de criza, din cauza ratei ridicate a somajului, a nivelului datoriilor guvernamentale si a cresterii economice anemice.

Nivelul inalt al datoriilor combinat cu incetinirea cresterii economice si cu un raspuns nesigur al liderilor zonei euro in privinta acestei situatii au provocat temeri ca atat Spania, cat si Italia ar putea parcurge traseul Greciei, Irlandei si Portugaliei, care sunt deja subiectul unui program de ajutor financiar.

#ministrii finante g7, #piete internationale, #burse , #stiri Standard Poor s