Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Japan Credit Rating va coopera cu BVB pentru infiintarea unei agentii de rating in Romania

Japan Credit Rating va coopera cu BVB pentru infiintarea unei agentii de rating in Romania

Agentia de evaluare financiara Japan Credit Rating (JCR) va oferi asistenta Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pentru infiintarea unei agentii de rating in Romania, a declarat luni presedintele JCR, Makoto Utsumi.

El a deschis prima sedinta din aceasta saptamana a BVB.

"Nu este un parteneriat de afaceri. Vom coopera. Vom oferi asistenta. Vom aduce experienta noastra si cunoastere pentru a ajuta Bursa de Valori sa concretizeze initiativa de infiintare a unei agentii de rating in Romania", a spus Utsumi.

La randul sau directorul general al BVB, Stere Farmache, a subliniat necesitatea infiintari unei agentii de evaluare financiara in Romania, recunoscuta si de Ministerul Finantelor Publice, Banca Nationala a Romaniei si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Ideea infiintarii unei agentii de rating in Romania a fost anuntata de directorul general al BVB inca de la jumatatea anului trecut. Farmache a precizat atunci ca agentia de evaluare ar putea functiona, cel mai probabil, in sistem de franciza Standard & Poor''s, Fitch sau Moody''s.

"In Romania este timpul ca o agentie de rating, cu recunoastere internationala, sa functioneze, pentru ca piata de capital are nevoie de o astfel de entitate, care sa evalueze riscurile, in principal in cazul emisiunilor de obligatiuni", a spus Farmache.

El a precizat ca BVB a identificat ca obstacol in calea dezvoltarii pietei obligatiunilor lipsa unei astfel astfel de agentii.

"De regula, instrumentele care trebuie sa aiba in spate o evaluare sunt instrumentele cu venit fix. Acesta este rolul principal al unei agentii de rating. In plus, cu cat agentia de rating are o recunoastere mai mare, cu atat credibilitatea pentru investitori este mai mare", a aratat Farmache.

Prin infiintarea unei agentii de rating in Romania, companiile si municipalitatile vor avea posibilitatea sa fie monitorizate la costuri mai reduse. De asemenea, vor avea mai usor acces la surse de finantare cu atat de mult cu cat ratingul ar putea fi acordat de o entitate renumita pe plan international, potrivit oficialilor.

"Infiintarea unei agentii de rating este foarte importanta nu numai pentru entitatile care emit obligatiuni, ci si pentru investitori. Piata obligatiunilor nu este foarte dezvoltata in multe tari. Diversificarea sistemului financiar si dezvoltarea pietei obligatiunilor este foarte importanta pentru Romania", a afirmat Utsumi.

Farmache a mentionat ca BVB a avut intrevederi si cu celelalte agentii de rating recunoscute pe plan international, dar discutiile sunt mai vansate cu JCR.

Farmache a precizat ca reprezentantii BVB vor purta luni discutii cu cei ai Japan Credit Rating, urmand sa se contureze un proiect de cooperare.

"Nu suntem sub presiunea timpului. Important este ca lucrurile sa fie bine facute", a spus Farmache, raspunzand unei intrebari a presei despre momentul infiintari agentiei de evaluare. El a adaugat ca aceasta este prima initiativa in aceasta zona a Europei.

Japan Credit Rating (JCR) a imbunatatit, la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, cu o treapta, calificativele acordate Romaniei pentru creditele pe termen lung in valuta si in moneda nationala, de la "BBB minus" la "BBB" si respectiv, de la "BBB" la "BBB plus".

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 906 ori