Italia ar putea sa vanda o serie de active de stat

Luni, 04 Septembrie 2006, ora 12:21
1021 citiri

Prim-ministrul Italiei, Romano Prodi, a anuntat ca executivul pe care il conduce studiaza posibilitatea vanzarii unor active imobiliare controlate de stat, precum si a participatiilor controlate de stat la o serie de mari companii, de genul Enel SpA. Masura este menita sa reduca deficitul bugetar al Italiei, cel mai mare din randul tarilor membre ale Uniunii Europene, informeaza Bloomberg.'Nu am nimic impotriva privatizarii si chiar studiem posibilitatea vanzarii unor active. Vom face acest lucru dupa o analiza atenta, atat in cazul activelor imobiliare, cat si in cazul altor active', a declarat Prodi.

Potrivit acestuia, in prima faza ar putea fi vandute o serie de active imobiliare, cum ar fi unitati militare si spatii de birouri, urmand a fi luata in considerare si vanzare unor participatii in o serie de mari companii. 'Nu voi mentiona niciun nume, dar am demarat un proces pentru a ne apropia de piete', a afirmat Prodi.

Agentia Standard&Poor's a avertizat ca va reduce, pentru a doua oara, ratingul de tara al Italiei, daca guvernul de la Roma nu reuseste sa rezolve problema deficitului bugetar si nu reduce datoria tarii. In 2006, se asteapta ca datoria publica a Italiei sa creasca pentru al doilea an consecutiv, intr-un moment in care nivelul ridicat al dobanzilor creste costul finantarii deficitelor.

Guvernul Prodi intentioneaza sa reduca cheltuielile publice cu 15 miliarde de euro in 2006, pentru a reduce deficitul public al Italei sub pragul de trei procente din PIB autorizat de Uniunea Europeana. In plus, executivul de la Roma a promis ca va reduce treptat datoria publica a Italiei de la 107 procente din PIB in acest an, la sub 100 de procente din PIB in 2011.

'Un nivel al datoriei publice mai mic de 100 de procente din PIB este un obiectiv serios pe termen scurt si mediu. Nimeni nu ne poate cere sa ajungem acolo imediat. Problema este luare unor decizii cu privire la reformele structurale necesare pentru viitor', a apreciat Prodi.

In perioada 1995-2005 Italia a vandut deja active de stat in valoare de peste 100 miliarde euro, inclusiv participatii la unele din cele mai importante companii italiene precum Enel, cea mai mare companie de electricitate din Italia, compania petroliera Eni SpA, grupul de telecomunicatii Telecom Italia SpA si compania aeriana Alitalia SpA. Toate aceste vanzari de active au contribuit la reducerea datoriei publice de la nivelul record de 122 procente din PIB inregistrat in anul 1994.

Bloombiz

si

Agentia Rompres