Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu : Ajustarea consumului nu poate intarzia iar 30.000 de someri nu sunt o problema

Isarescu : Ajustarea consumului nu poate intarzia iar 30.000 de someri nu sunt o problema
Isarescu a precizat ca momentul actual este critic, in conditiile crizei financiare internationale, care se suprapune dezechilibrului extern al Romaniei. De asemenea, potrivit guvernatorului BNR, o crestere a numarului somerilor cu 30.000, ce reprezinta 0,5% din forta de munca, nu ar reprezenta o problema pentru somaj la nivel national."Sper ca intelepciunea sa prevaleze in fata nerabdarii, iar riscul unui derapaj sever sa nu se materializeze", a spus Isarescu.El a explicat ca ajustarea ritmului de crestere a economiei romanesti va veni "chiar daca nu vrem" si va trebui sa se produca dupa un numar de ani de crestere semnificativa a consumului, in conditiile in care aspiratiile s-au decuplat de posibilitati."E bine sa ne gandim sa ajustam cererea interna mai devreme, nu mai tarziu, cat timp avem inca o crestere economica semnificativa. Intrebarea este ce se va ajusta mai intai: consumul sau investitiile", a mentionat guvernatorul BNR.Guvernatorul a aratat ca, atat timp cat Romania are un deficit de cont curent mare, in conditiile crizei financiare internationale, cresterile salariale vehiculate in acest moment nu pot fi finantate.

Retrogradarea Romaniei de catre agentiile de rating, nefondata
Isarescu a calificat drept nefondata decizia agentiilor de rating Standard & Poor's si Fitch de a retrograda Romania si a explicat ca, in moementul de fata, are un sentiment de deja vu, in conditiile in care agentiile de rating au tratat Romania cu foarte multa cirscumpectie si cu ani in urma, cand se vorbea despre incetarea platilor externe.Facand referire la raportul agentiei de rating Standard & Poor's, Isarescu a precizat ca acesta nu trateaza nivelul datoriei externe a Romaniei si nici pe cel al rezervelor valutare.Pe de alta parte, guvernatorul BNR a precizat ca celelalte state care au avut parte de un tratament mai bland din partea agentiilor de rating au recurs la masuri de austeritate, adecvate conditiilor internationale dificile."Contextul mondial profund nefavorabil s-a suprapus exuberantei nationale, incurajate de autoritatile de stat. Trebuie sa spun ca raspunsul inadecvat al autoritatilor, in acest context extern, a reprezentat cauza principala pentru care agentiile de rating au scazut sever, sau poate prea sever, ratingurile Romaniei", a explicat Isarescu.


Potrivit guvernatorului BNR, 30.000 de someri in plus nu sunt o problema, dar cifra ar putea fi si mai mare.
"La nivel indiuvidual, aceasta cifra reprezinta, intradevar, o problema pentru fiecare persoana care ramane fara loc de munca. Cu toate acestea, o crestere cu 30.000 de someri reprezinta maximum 0,5% din forta de munca. Aceasta majorare, coroborata cu 3-4%, nivelul actual al somajului, arata ca deocamdata cu greu se poate vorbi de o problema", a spus Isarescu, referindu-se la unele relatari din presa din ultima perioada.Cu toate acestea, guvernatorul BNR a atentionat ca numarul somerilor ar putea creste cu mai mult de 30.000 de persoane."Exemplul pe care l-am dat nu diminueaza pericolul ratei somajului. S-ar putea ca cifra sa fie mai mare", a adaugat guvernatorul bancii centrale.Referitor la nivelul produsului intern brut, Isarescu a precizat ca nivelul estimat pentru anul acesta de 140 miliarde euro reprezinta un PIB pe locuitor de 6.500 euro, mult mai mare decat cel de acum noua ani, cand Romania era sa intre in incapacitate de plata."In 1999, PIB-ul total a fost de 33 miliarde euro, iar pe locuitor - de 1.500 euro. Bugetul actual al Romaniei este mai mare decat intregul produs intern brut din ultimii zece ani", a explicat Isarescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1233 ori