Guvernul Japoniei plateste 7,7 miliarde dolari ca sa salveze Japan Airlines

Luni, 07 Decembrie 2009, ora 09:09
1235 citiri
Guvernul Japoniei plateste 7,7 miliarde dolari ca sa salveze Japan Airlines

Guvernul japonez vrea sa ofere garantii de stat pentru credite de 700 miliarde yeni (7,7 miliarde de dolari) acordate de banci catre Japal Airlines (JAL) pentru a mentine compania pe linia de plutire, potrivit cotidianului de afaceri Nikkei, citat de Reuters.

Planul va fi finantat printr-o suplimentare a bugetului de stat in anul fiscal 2009-2010, care va fi aprobata saptamana viitoare, scrie Nikkei in editia de duminica, fara a preciza sursele informatiei. Anul fiscal se incheie in Japonia la finele lunii martie, precizeaza Mediafax.

Masura luata de guvern are ca scop evitarea suspendarii de zboruri de catre JAL din cauza lipsei fondurilor operationale, potrivit Nikkei.

JAL a avertizat anterior ca ar putea da faliment daca nu realizeaza un proces de restructurare profund pentru a reduce costurile.

Compania vrea sa obtina o infuzie de capital din partea unui fond de investitii sustinut de guvern si a cerut "orice forma de consolidare a capitalului" din parte actionarilor American Airlines si Delta Air Lines, noteaza Reuters.

Potrivit Nikkei, schema de garantare a creditelor va acoperi posibilele investitii ale bancilor la compania de transport aerian, iar masura va permite institutiilor de credit sa furnizeze rapid orice finantare necesara JAL.

Standard & Poor's a retrogradat miercuri ratingul corporativ de credit al JAL la "selective default", acuzand un moratoriu convenit de companie cu creditorii pentru unele credite, in cadrul unei restructurari mediate a datoriilor, procedeu denumit Alternative Dispute Resolution (solutionare alternativa a disputei).

#airlines, #dolari, #japonia, #miliarde , #stiri Standard Poor s