Grecia pregateste masuri pentru diminuarea deficitului

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 09:21
1344 citiri
Grecia pregateste masuri pentru diminuarea deficitului

Grecia va lua noi masuri pentru a compensa scaderea veniturilor bugetare in primul trimestru, in vederea respectarii obiectivului reducerii deficitului fiscal cu doua puncte procentuale in acest an, transmite Reuters, precizeaza Mediafax.

Scaderea veniturilor si informatiile din presa locala potrivit carora deficitul bugetar de anul trecut ar fi atins 10% din PIB, in loc de nivelul anuntat de 9,4%, exercita presiuni asupra guvernului, care pregateste un plan pe termen mediu de reducere a deficitului la 2,6% din PIB pana in 2014.

Standard&Poor's a retrogradat marti ratingul Greciei, aflat deja la un nivel nerecomandat pentru investitii (junk) cu doua trepte, la nivelul "BB+".

Agentia considera ca planul UE de infiintare a unui mecanism permanent anticriza pentru zona euro creste probabilitatea restructurarii datoriilor Greciei.

Guvernul elen vrea sa finalizeze noul plan de buget pana la sfarsitul lui martie, inaintea unei vizite a oficialilor Uniunii Europene si Fondului Monetar International.

"Veniturile reprezinta cea mai importanta problema, intrucat Grecia este departe de obiectivul stabilit. Rezolvarea problemei evaziunii si fraudelor fiscale este esentiala", a declarat un oficial apropiat de creditorii internationali ai Greciei.

Grecia s-a angajat deja sa ia o gama larga de masuri de austeritate si reforme structurale.

Deficitul bugetului central s-a adancit in intervalul ianuarie-februarie cu 9%, la 1,028 miliarde de euro, iar veniturile nu au atins nivelul prevazut, astfel incat autoritatile de la Atena trebuie sa ia noi masuri pentru a primi urmatoarele transe de imprumut de la UE si FMI.

"Dintre masurile analizate, doua treimi se vor concentra pe reducerea cheltuielilor si o treime pe majorarea veniturilor", a declarat un oficial guvernamental.

Masurile ar putea include eliminarea exceptarilor de la impozitul pe venit, cum ar fi cele pentru dobanzile pe prima ipoteca si pentru taxele scolare, in cazul persoanelor cu venituri mari.

Totodata, ar putea fi eliminate unele bonusuri la companiile de stat, iar unele entitati din sectorul public ar putea fi unificate.

Guvernul reanalizeaza oportunitatea de a majora acciza aplicata carburantilor pentru incalzire la nivelul celei pentru motorina, de teama impactului asupra populatiei, dupa cresterea pretului petrolului la nivel mondial.

Masura ar fi urmat sa intre in vigoare in octombrie si sa aduca venituri suplimentare de circa 400 de milioane euro.

Guvernul urmeaza sa aprobe, la jumatatea lunii aprilie, un plan de masuri bugetare si structurale pe termen mediu, pentru a asigura respectarea obiectivelor aferente perioadei 2012-2014.

#grecia, #masuri, #deficit, #reducerea deficitului bugetar , #stiri Standard Poor s