Grecia poate contamina toata zona euro (BCE)

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 21:36
1549 citiri
Grecia poate contamina toata zona euro (BCE)

Extinderea crizei datoriilor din Grecia in sectorul bancar din zona euro reprezinta cel mai mare risc la adresa stabilitatii financiare a regiunii, avertizeaza Banca Centrala Europeana (BCE), transmite Bloomberg.

"Grecia poate avea un efect de contagiune. Din acest motiv, suntem impotriva oricarei restructurari prin reevaluarea in scadere a datoriilor elene sau a oricarei implicari a sectorului privat care sa conduca la un eveniment de credit (incapacitate de respectare a unor obligatii financiare) sau de rating", a declarat Vitor Constancio, vicepresedinte al BCE, la prezentarea raportului semianual al bancii privind stabilitatea financiara.

Criza datoriilor din zona euro s-a acutizat, investitorii anticipand intr-o masura tot mai mare ca Grecia nu va putea sa isi respecte obligatiile financiare.

Riscul de pierderi pentru bancile din zona euro care detin obligatiuni suverane elene a urcat, dupa ce Standard&Poor's a retrogradat luni ratingul Greciei cu trei trepte, la nivelul "CCC", cel mai redus din lume.

"Zona euro se confrunta cu o situatie dificila, care rezida in cea mai mare parte din interconectarea crizei datoriilor suverane si situatia din sectorul bancar", se arata in raportul BCE.

Din cauza implicatiilor foarte periculoase ale restructurarii datoriilor suverane pentru tara respectiva, inclusiv pentru sectorul sau bancar, este necesara o imbunatatire hotarata a indicatorilor fundamentali", afirma institutia financiara.

BCE si Germania au opinii diferite in privinta implicarii investitorilor privati in sustinerea Greciei, ale carei datorii au atins anul trecut 143% din PIB.

Germania vrea ca investitorii privati sa aiba o implicare mare in sustinerea Greciei, dar Constancio a reiterat ca BCE este in favoarea unui plan prin care detinatorii privati de obligatiuni sa accepte numai voluntar rostogolirea datoriilor.

Abordarea BCE este modelata dupa Initiativa de la Viena, care a reprezentat o componenta cheie a acordurilor de imprumut dintre Fondul Monetar International si Ungaria, Romania, Letonia si Serbia.

Potrivit planului, marile grupuri bancare active in regiune s-au angajat public sa-si sustina subsidiarele din statele respective prin rostogolirea finantarilor si asigurarea de capital suplimentar in caz de necesitate.

#banci, #bani, #criza grecia, #zona euro , #stiri Standard Poor s