Grecia poate contamina toata zona euro (BCE)

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 21:36
1603 citiri
Grecia poate contamina toata zona euro (BCE)

Extinderea crizei datoriilor din Grecia in sectorul bancar din zona euro reprezinta cel mai mare risc la adresa stabilitatii financiare a regiunii, avertizeaza Banca Centrala Europeana (BCE), transmite Bloomberg.

"Grecia poate avea un efect de contagiune. Din acest motiv, suntem impotriva oricarei restructurari prin reevaluarea in scadere a datoriilor elene sau a oricarei implicari a sectorului privat care sa conduca la un eveniment de credit (incapacitate de respectare a unor obligatii financiare) sau de rating", a declarat Vitor Constancio, vicepresedinte al BCE, la prezentarea raportului semianual al bancii privind stabilitatea financiara.

Criza datoriilor din zona euro s-a acutizat, investitorii anticipand intr-o masura tot mai mare ca Grecia nu va putea sa isi respecte obligatiile financiare.

Riscul de pierderi pentru bancile din zona euro care detin obligatiuni suverane elene a urcat, dupa ce Standard&Poor's a retrogradat luni ratingul Greciei cu trei trepte, la nivelul "CCC", cel mai redus din lume.

"Zona euro se confrunta cu o situatie dificila, care rezida in cea mai mare parte din interconectarea crizei datoriilor suverane si situatia din sectorul bancar", se arata in raportul BCE.

Din cauza implicatiilor foarte periculoase ale restructurarii datoriilor suverane pentru tara respectiva, inclusiv pentru sectorul sau bancar, este necesara o imbunatatire hotarata a indicatorilor fundamentali", afirma institutia financiara.

BCE si Germania au opinii diferite in privinta implicarii investitorilor privati in sustinerea Greciei, ale carei datorii au atins anul trecut 143% din PIB.

Germania vrea ca investitorii privati sa aiba o implicare mare in sustinerea Greciei, dar Constancio a reiterat ca BCE este in favoarea unui plan prin care detinatorii privati de obligatiuni sa accepte numai voluntar rostogolirea datoriilor.

Abordarea BCE este modelata dupa Initiativa de la Viena, care a reprezentat o componenta cheie a acordurilor de imprumut dintre Fondul Monetar International si Ungaria, Romania, Letonia si Serbia.

Potrivit planului, marile grupuri bancare active in regiune s-au angajat public sa-si sustina subsidiarele din statele respective prin rostogolirea finantarilor si asigurarea de capital suplimentar in caz de necesitate.

Cu ochii pe bancheri. Recesiunea din Germania și creșterea economică anemică pun presiune pentru reducerea dobânzilor
Cu ochii pe bancheri. Recesiunea din Germania și creșterea economică anemică pun presiune pentru reducerea dobânzilor
Banca Centrală Europeană se pregătește să anunțe a treia tăiere consecutivă a ratei dobânzii cheie în ședința sa de joi, transmite CNBC luni, 14 octombrie. Scăderea rapidă a...
Cum poți obține în scurt timp sume de până la 5000 de lei
Cum poți obține în scurt timp sume de până la 5000 de lei
În multe momente ne putem trezi cu situații neașteptate care să ne pună în dificultate, în special cele de natură financiară. În astfel de cazuri trebuie să știm ce avem de făcut și...
#banci, #bani, #criza grecia, #zona euro , #stiri Standard Poor s

Curs valutar

1 EUR = 4.9755 RON

0.0011

1 USD = 4.5603 RON

0.0102
  1. Autostrada dintre Sibiu și Pitești "crește" fantastic. Pe o porțiune de șosea rapidă se va putea circula deja de anul acesta VIDEO
  2. Dosar penal după ce Ministrul Energiei a reclamat blocarea proiectelor. Cei vizați ar avea ”legături cu Rusia”
  3. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  4. Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
  5. Criza care a afectat fermele românești mai rău decât seceta. Ce efecte produce lipsa personalului calificat din agricultură. „Fermierii vor fi loviți de un tsunami”
  6. A început distribuirea scrisorilor privind amnistia fiscală. Ce au de făcut contribuabilii
  7. Rareş Bogdan, despre managerul TAROM care a vândut slotul orar de Londra: „Un dobitoc”
  8. Cartofii dulci au luat locul pepenilor la Dăbuleni. Cum a reușit soiul din Coreea să se adapteze condițiilor meteo din România
  9. Domeniul-cheie în care România ar putea deveni principalul jucător din sud-estul Europei. ”O să ne asigurăm gradul de autosuficienţă în ţară”
  10. O companie de zboruri ieftine scumpește bagajele. Cum se schimbă politica operatorului aerian